JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt världsrekord i bildskärmsupplösning

Världens mest högupplösta bildskärm klarar 220 miljoner pixlar. Den har ingenjörer vid University of California, San Diego konstruerat. Image

Den högupplösta skärmen finns vid UCSD och är kopplad med optisk fiber till University of California i Irvine, och den förra rekordskärmen. De båda klarar tillsammans att leverera realtidsrendrerad grafik samtidigt över 420 miljoner pixlar till publik i San Diego och Irvine. Kombinationen kallas HIPerSpace (Highly Interactive Parallelized Display Space)


– Vi tanker inte stanna här. HIPerSpace ger en unik miljö för visuell analys och forskning på cyberinfrastruktur och vi söker anslag för att dubblera systemet vid UC San Diego till en halv miljard pixlar med en gigapixel i sikte säger Falko Kuester, professor i visualiering och virtual reality vid UCSD till nyhetsbrevet physorg.com.


Kuester är chefsarkitekt för bägge de befintliga systemen. Det optiska nätverk som förbinder de båda skärmarna i HIPerSpace mellan Irvine och San Diego har en klockhastighet på upp till två gigabits per sekund. Systemen använder grafikrendrering från industripartnern NVIDIA. Grafiksuperklustret vid UCSD har 80 NVIDIA Quadro FX 5600 grafikprocessorer.


Enligt Kuester är det teoretiskt möjligt att klustret kan prestera 40 teraflops. Så snabba var världens snabbaste superdatorer för fem år sedan.


Processorkraften kommer till nytta vid de storskaliga tillämpningar man kan tänkas vilja använda HIPerSpace till. För forskare med enorma dataset, från många gigabytes till terabytes, som i geovetenskaperna, för klimatprognoser, i biomedicinsk teknik, genomik, och hjärnforskning. Systemet används till exempel för att storskaligt åskådliggöra global seismisk aktivitet över de senaste 30 åren.


– Den höga upplösningen hjälper forskare att både ta in det övergripande perspektivet och de finaste detaljerna, samtidigt, säger Kuester.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)