JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lotsar ut elmätaren på Internet
Connodes nisch är att kommunicera trådlöst med elmätaren i villor och flerfamiljshus. Sedan starten för åtta år sedan har man kopplat upp närmare 700 000 elmätare i Norden. Inom kort ska en vässad ip-baserad variant – som just nu testas i tre pilotprojekt – släppas på bred front.
Connode är ett ungt företag med cirka 15 anställda och säte i Sundbyberg i Stockholm. Trots detta säger sig företaget vara Europas största leverantör av radiobaserade kommunikationsenheter till så kallat smarta elmätare.

– När vi konstruerade vår första produkt för fem-sex år sedan fanns det inga öppna standarder för smalbandig radiokommunikation som fungerade att använda. Därför gjorde vi en proprietär lösning. Sedan dess har det hänt mycket på elektroniksidan, så nu är vi ett av de första företagen i världen att ha en industriell storskalig IPv6-lösning, säger Michael Westberg, marknadsansvarig på Connode.

Connodes lösning baseras på mesh-teknik, där informationen från varje elmätare letar sig bästa vägen ut ur ett lokalt nät via en insamlingspunkt, en master. Ett lokalt så kallat mikromesh-nät kan hantera mellan 20 och 100 kommunikationsnoder, varav en är master. I stadsmiljö är det upp till 400 meter mellan noderna, medan det avståndet kan ökas till 800–1 200 meter på landsbygden.

– Själva grundidén skiljer sig inte mellan den gamla och nya plattformen. Däremot har vi bytt radiochip, till en betydligt mer kompetent variant. Det har varit en förutsättning för att kunna införa ip-kommunikation, som har mer overhead.

Övergången till ip-kommunikation enligt standarden 6lowpan – alltså IPv6 över 802.15.4 – öppnar för helt andra användningsområden framöver, även om Connode koncentrerar sig på elmätning och att kommunicera med debiteringsdata.

– Smalbandig IPv6-kommunikation kan användas inom massor av områden, men vi ser att volymerna än så länge finns inom smart-grid-metering. Men vi för dialog om annan användning, exempelvis larmhantering och att plocka in andra typer av energisensorer. Man kan även tänka sig industriella tillämpningar där man mäter på stora installationer, flygplatser eller hamnar där man har massor av sensorer som man vill ha data ifrån, säger Michael Westberg.

Connode 4, som nykomlingen döpts till, pilottestas just nu hos två företag i Norge samt på ytterligare ett ställe.

– Vi jobbar med några pilot­kunder som utvärderar och skickar oss feedback. Målet är att vi ska kunna börja volymtillverka mot slutet av året.

Mjukvaran utvecklas internt medan hårdvaran konstrueras i samarbete med Tritech – som Connode en gång i tiden knoppats av från. Enheterna tillverkas i Litauen.

Eftersom konstruktionen ännu inte är släppt kan Michael Westberg inte avslöja allt för många detaljer – men klart är att noderna innehåller en radiokrets från Texas Instruments, en ARM-processor, lite minne samt en kondensator som gör att den hinner skicka ett larm om något går snett. Kommunikationen sker på det öppna frekvensbandet runt 869 MHz som visat sig vara lämpligt sedan tidigare.

– I våra nya kretspaket adderar vi även mjukvarubaserad radio. Därmed kan man ställa om frekvensen ganska fritt, upp till 1 GHz. Det kan vara bra om nya frekvensband blir tillgängliga framöver.

Mastern är likadan som övriga noder förutom att den även innehåller ett GSM/GPRS/3G-modem och en större superkondensator för backup om något händer. Lokalt skickas all information med IPv6-paket, men mastern kan vid behov översätta paketen till IPv4 som dagens GPRS-nät vanligtvis hanterar.

Övergången till ren ip-kommunikation har gjort att Connode nu till viss del även växlar affärsmodell. Liksom tidigare kommer företaget att sälja sina egna noder, men framöver kommer managementdelen att växa sig allt starkare.

– Vår kompetens är att hantera en stor mängd kommunikations­noder på ett bra sätt. I framtiden är det fullt möjligt för oss att hantera vilka IPv6-noder som helst. Då kommer våra intäkter främst att komma från mjukvaran i noderna och vår managementmjukvara som exempelvis sköter felhanteringar och uppgraderingar i fält.

Samtidigt är det inte längre enbart elmätarbolagen som visar intresse för produkten, utan teleoperatörerna har också fått upp ögonen för tekniken.

Idag är M2M-kommunika­tionen som teleoperatörer tillhandahåller helt baserad på GSM-moduler (SIM-kort). Med Connodes plattform går det att förlänga GSM-nätet genom att bygga täckning lokalt, där GSM-nätet har svårt att nå.

– Men mellan 10 och 30 procent av de sensorer som finns ute har inte tillräckligt bra kommunikationsmöjligheter via punkt-till-punkt-GSM. Den enda standardiserade förlängningstekniken som är radiobaserad och hyfsat lätt att använda för maskin-till-maskin-kommunikation är 6lowpan, säger Michael Westberg.

– Vi för just nu dialog med ett antal teleoperatörer, säger han.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)