JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mips blir Risc V

Den klassiska cpu-familjen Mips (MIPS) klipper banden till sina tidigare arkitekturer och växlar till Risc V, det vill säga till sin hårdaste konkurrent.

Det har varit många turer på sistone kring processorarkitekturen MIPS och bolaget med samma namn, som har en 35-årig historia.

Bolaget återuppstod den 1 mars efter en rekonstruktion. Tidigare bolagsbildning under namnet Wave Computing försvinner. Allt samlas nu under bolagsnamnet Mips. Inte ”Technologies”, utan bara ”MIPS” (med genomgående versaler när det skrivs som ett varumärke).

Samtidigt med meddelandet om rekonstruktionen upplyser Mips i en kort mening att  det tänker utveckla en åttonde generation av arkitekturen Mips. Och att den kommer att använda en Risc V-instruktionsuppsättning.

MIPS is developing a new industry-leading standards-based 8th generation architecture, which will be based on the open source RISC-V processor standard.

Den stora skrällen med detta är att Mips de senaste åren kämpat med näbbar och klor mot uppstickaren  Risc V.

”If you can’t beat them, join them”, har Mips uppenbarligen resonerat. Risc V är en öppen arkitektur, som Linux, så det finns inga rättighetskomplikationer med växlingen.  

Den cpu-arkitektur som dominerar på inbyggnadsmarknaden idag är Arm. Mips kämpade länge i Arms skugga för att ta marknad med olika försök till inbrytningar. 

För några år sedan dök Risc V upp och blev en ny snabbt växande konkurrent med sin unika approach att vara öppen och fri att använda, medan Mips, Arm och andra levat på licensiering.

Mips testade i slutet av 2018 att kopiera Risc V och befria sin egen arkitektur. Det hjälpte inte – förra året i april gick Mips i konkurs. Men nu har bolaget alltså återuppstått.

Affärsmodellen fortsätter att vara densamma som tidigare, att licensera ut IP-kärnor. Bolaget har inte annonserat planer på att tillverka egna kretsar.*

– Planen är att fortsätta att erbjuda IP och inte chips. Det kan möjligen hända att vi utvecklar något testchip eller utvecklingskort för kunder, som vi gjorde med CI40 och CI20, säger Mips säljchef Itai Yarom.

Klassisk Mips och Risc V har mycket gemensamt. De är inte bara risc-arkitekturer utan har till och med gemensam filosofi och historia i samma grupp forskare på universiteten i Stanford och Berkeley.

Mips har huvudkontor i Kalifornien och merparten av ingenjörerna sitter där. Huvudägare är fonden Tallwood Ventures.


FOTNOT
(*) Texten redigerades klockan 20 den 9 mars. En referens till påståendet att Mips tänker tillverka egna kretsar togs bort eftersom det vore en oväntad och oförklarad vändning och dessutom motsägs av ett tillagt citat från Mips.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)