JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Över 100 asicfamiljer
Funderar du på att göra en asic? I så fall har du här intill en översikt över asictillverkare med olika specialiteter. Av tjugotre tillverkare kan tio erbjuda konstruktionsstöd i Sverige.

För första gången presenterar vi en översikt över asicleverantörer här i Elektroniktidningen. Tanken är att ge svenska konstruktörer på både små och stora företag ett hjälpmedel att hitta till intressanta asictillverkare.

För att göra översikten mer åskådlig har vi delat upp den i två tabeller. Den ena innehåller kretsfamiljer baserade på analoga och blandsignalsprocesser medan den andra enbart innehåller digitala processer.

Klart störst är den digitala avdelningen. Där finns nära 100 asicfamiljer att välja mellan, samtliga i CMOS. Det kan jämföras de dryga tjugo analoga och blandsignalsfamiljerna som finns representerade.

Intressant är också att tio av tjugotre asictillverkare i översikten har personal i Sverige som kan hjälpa till med en konstruktion. Går det inte att få hjälp i Sverige kan man för det mesta finna konstruktionsstöd i Tyskland, England eller Finland.

Bara två av de listade asicfamiljerna kräver att man vänder sig till USA för att få stöd med sin konstruktion. Det gäller IBMs analoga asicfamiljer - företagets digitala har stöd i Sverige - samt amerikanska Sipex asicfamiljer.

För dem som idag funderar på att konvertera sin programmerbara krets till en grindmatris kan det vara värt att först överväga alternativet med maskprogrammering. Är volymen rejält hög blir grindmatrisalternativet billigast på sikt. Nackdelen är att det krävs en hel del förändringar för att överföra en programmerbar krets till en grindmatris, vilket initialt kostar pengar.

En maskprogrammerad krets kan däremot sänka ursprungspriset med mer än hälften, utan att det krävs speciellt mycket extra arbete. Xilinx och Altera är två företag som kan konvertera FPGA-kretsar till en maskprogrammerad motsvarighet.

Tillverkningstiden för en asic kan vara värd att ta med en nypa salt. Vissa företag anger tillverkningstiden som tiden mellan det att nätlistan är klar till det att en första prototyp finns framme. Andra definierar tillvekningstiden som den mellan det att masken är framme (tape-out) till en första prototyp. Hur de olika företagen definierat tillverkningstiden går inte att läsa ut i tabellerna utan måste diskuteras i det enskilda fallet.

Anna Wennberg

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)