JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kurvig plast utmanar platta kretskort

Ett plastsubstrat med ledningar och komponenter direkt på ytan kan ersätta kretskorten i många elektronikprodukter. Det tror vertygsleverantören Zuken-Redac som snart kan erbjuda hjälpmedel för dessa mellanting mellan mekanik och elektronik.


- Om ett par tre år kommer tvådimensionella kretskort att verka konstigt. Konstruktörerna kommer att vilja ha tre dimensioner.

Orden kommer från Anthony Cutler på Zuken-Redacs engelska kontor, och tekniken som kan komma att ersätta många av dagens platta kretskort heter MID - Molded Interconnect Device. Det är ett plastsubstrat med ledningar och elektriska komponenter direkt på ytan. Plastsubstratet kan ha vilken form som helst, och man kan exempelvis montera komponenterna direkt i höljet. Därmed blir det traditionella kretskortet överflödigt, tillverkningen blir billigare och produkten blir mer miljövänlig.



Bilar och telefoner


MIDer är inget nytt under solen - tekniken har tio år på nacken. De flesta användarna finns inom bilindustrin, främst den tyska, där företag som BMW och Daimler-Benz testat metoden. Det finns dock exempel även utanför bilbranschen. Anthony Cutler berättar att exempelvis Nokia använder MID i telefoner om än i liten omfattning.

Men visst har det varit trögt i portgången, av flera orsaker. Zuken-Redac lanserade nyligen verktyget Freedom för MID-konstruktion, men hittills har en av de största stötestenarna varit just bristen på verktygsstöd för MIDer, som ju ligger någonstans i gränslandet mellan mekanik och elektronik. Tillförlitligheten på tio-tjugo års sikt är ett annat spörsmål, eftersom tekniken inte är beprövad. Dessutom är dagens monteringsmaskiner avsedda för platta kretskort, så många MIDer monteras med hjälp av en robot. Men Anthony Cutler tror ändock på tekniken.

- MIDer kommer absolut att bli vanligare, och det är pengarna som kommer att avgöra. MID minskar tillverkningskostnaden. En annan viktig aspekt är miljön.

De termoplaster som MIDer består av kräver inga hälsoskadliga flamskyddsmedel, och de är lättare att smälta ner och återanvända jämfört med kretskort. Tv- tillverkaren Grundig har exempelvis tagit fram en "grön tv", som innehåller just MIDer. Tekniken erbjuder också nya möjligheter vad gäller formgivning.

- Man blir inte begränsad till ett platt kretskort. Vill man göra en bananformad telefon så gör man det, säger Anthony Cutler.

Men all världens kretskort kan inte ersättas av MID-tekniken.

- MIDer kommer inte att ersätta de stora höghastighetskorten i telefonväxlar, men de fungerar bra som frontpaneler i telekomutrustning och handhållna telefoner. Inte heller kommer de att ersätta moderkortet i en persondator, men de är idealiska för tangentbord och möss.

Andra tänkbara tillämpningar är komsumentprodukter som tvättmaskiner och borrar.

- Konsumentprodukter har den största potentialen, i princip allt som är handhållet kan innehålla en MID, säger han.

Charlotta von Schultz

Läs mer på www.midia.org:80 samt www.faps.uni- erlangen.de/projekte/mid/mid_e.html



Volymen styr tillverkningsmetoden


MIDer kan tillverkas på olika sätt. Vid höga volymer, mer än 20 000 enheter, är tvåstegsgjutning, two-shot molding, ett alternativ.

Ett pläterbart plastmaterial får då bilda en "ryggrad" kring de ledande elementen. Runt denna form gjuts en andra, billigare ickepläterbar plats som täcker det första götet. Endast de avsedda ledande ytorna lämnas öppna. Dessa ytor pläteras sedan för att skapa ledande lödöar och ledningar där komponenter kan monteras.

En annan process för höga volymer påminner om traditionell kretskortskonstruktion. Ett plastmaterial beläggs med en fotoresist, och en särskild fotomask exponerar ytan för ljus.

Två andra tekniker går ut på att gjuta flexkort respektive en folie på ett plastsubstrat. Man kan även med hjälp av en laser strukturera ett plastsubstrat som helt täckts med ett ledande skikt. Lasern bränner då bort oönskade ledarmaterial för att lämna lödöar och ledande ytor.

CvS

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)