JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Silex har redan hittat hem hos sin marknad

Knappt hade vi börjat höra talas om det uppstickande mikromekanikföretaget Silex i Stockholm innan det nu börjar likna ett ganska väletablerat litet företag. Jan Nerdal är den erfarna storföretagschefen som tagit över rodret efter grundarna.
Jan Nerdal kan se tillbaka på ett 1980-tal som Sverigechef för HP och ett 1990-tal som vd för Apple i norra Europa och som europachef för EMC-koncernens Data General.

Sedan förra året är han vd för Silex som idag har 27 anställda, och som i år förväntas omsätta knappt 30 miljoner kronor. Företaget grundades av en grupp KTH-forskare, bland andra Jan Nerdals vd-företrädare Edvard Kälvesten, så sent som för tre år sedan.

Jan Nerdals väg från Skellefteå där han växte upp gick via utbildning i matematik och numerisk analys, men också ekonomi, vid Umeå Universitet.
- Det är ju inte drömmar om framtiden som det handlar om. Vi har runt 40 kunder redan idag, och tillverkar ett 50-tal produkter. Vi är i många avseenden ett ganska traditionellt tillverkningsföretag, säger vd Jan Nerdal om sitt Silex.

Tekniken som det handlar om innebär att mekaniska strukturer etsas i kisel och besläktade ämnen i samma typ av process som används för att tillverka halvledarkretsar. På så sätt görs mikroskopiskt små motorer, givare, sprutnålar, pumpar, vridbara speglar och snickarbänkar för kapning av DNA-molekyler.

Maskiner i kontoret
Just nu står Jan Nerdal och hans företag mitt uppe i flytten från KTH-labbet i Kista till Järfällafabben.
Där blir Silex sambo med såväl optokomponentföretaget Zarlink, som Northlight Optronics, det som tidigare var Ericssons optoverksamhet. De flesta av Silex anställda är kvar i Kista än så länge.

- Det är väldigt praktiskt att vi kan vara på båda ställena, så att vi kan använda kontorsytorna här för att skeppa maskiner, säger han och pekar in mot vad som ännu mest ser ut som ett stort, glest packat förråd. Redan i januari ska dock hela företagets produktion rulla här.

Silex har verkligen gått motströms genom lågkonjunkturen. När telebranschen gått på lågvarv samtidigt som Infineon lagt ner Ericssons gamla halvledartillverkning har bolaget passat på att hyra in sig i Zarlinks renrum i Järfälla (samma byggnad där ABB Hafo, Zarlinkföregångaren Mitel och ADC Altitun alla har huserat), och tagit tillfället i akt att rekrytera erfaren produktionspersonal.

Liknar tidiga asicar
Men är det attraktivt att vara tillverkare med processer som snart kommer att betraktas som ganska standardmässiga? Asiens halvbelagda jättefabbar, och Sveriges nedlagda verksamheter, borde väl avskräcka?
Nja, Jan Nerdal berättar att han hört någon jämföra företagets roll i mekaniken med den roll som just ABB Hafo sägs ha haft när renrummet i Järfälla var nytt för flera decennier sedan. I en fas där produktionen och komponenterna ännu inte standardiserats skapas stort värde genom kundanpassningen, och när komponenterna väl sitter i systemen kan de fortsätta att ta plats i dem under flera decennier.

- Men samtidigt skall vi lära oss
av halvledarföretagens utveckling, säger Jan Nerdal.
- En dag kommer det här området att standardiseras, precis som elektroniken. Det gäller att ha örat mot marken, annars riskerar man att stå där med fem gånger för höga priser medan man hårdnackat vägrar att göra något annat.

Den dagen kanske även Silex låter någon annan etsa skivorna. Redan före köpet av den nya produktionslinan för 60-70 miljoner kronor tittade man på tillverkning i befintliga fabriker i Europa.

Men man såg inte tillräckliga möjligheter att försäkra sig om tillverkningskvaliteten eller sin egen kunskapsutveckling med en sådan lösning. Produktionslinjen väntas duga till runt 2007.

Saknar sin engelska trädgård
Under de senaste fem åren före det nya jobbet bodde Jan Nerdal och hans familj utanför London, där han ledde Europaverksamheten inom datalagringsföretaget Data General i EMC-koncernen. Nu bor han i Stockholmsstadsdelen Vasastan med sin fru Eva.

- Man saknar faktiskt London. Vi bodde i ett litet hus med en liten engelsk "garden". Jag har aldrig brytt mig om något grönt innan jag bodde där, men där gick det inte att låta bli.

Jans och Evas tre numera vuxna barn bor idag i och kring Göteborg och två av dem har i sin tur fått barn under det senaste halvåret - det andra för bara en vecka sedan.

- Ju äldre man blir desto mer fantastiskt är det. När man var yngre tog man det mer för självklart.

Vid sidan av sin roll som morfar och farfar försöker han emellanåt också få tid att spela golf.

- Men jag spelar för lite. Jag har alltid lagt mer tid på arbetet.

När det gäller framtiden för Silex del gäller det att fortsätta att växa - men kontrollerat.

- Vi får inte bli ett litet företag på marknaden. Vi måste ta våra marknadsandelar och hitta de bästa kunderna, inklusive i USA. Vi funderar på att skaffa en riktigt etablerad säljorganisation där. Men vi ska inte ha mer än vad som behövs. Vi tänker inte dra på oss en kostym tänkt för nästa generation idag.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)