JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny standard ger hopp om snabbare data i telenäten
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Med en ny internationell standard ska utrustning för symmetrisk DSL från olika tillverkare fungera tillsammans. Något som är viktigt inte bara för den som vill sälja många kretsar utan också för små operatörer som vill sälja snabba Internetuppkopplingar, men inte har tillgång till egen utrustning i telefonstationen.
Den nya standarden för symmetrisk DSL togs förra månaden av International Telecommunication Union (ITU). Unionen hoppas att SHDSL eller G.991.2 som den officiella beteckningen lyder, ska bli den standard som gäller i både Nordamerika och Europa.

SHDSL kan utläsas antingen som "Single-pair High-speed Digital Subscriber Line" eller som "Symmetric High-bit-rate Digital Subscriber Loop". Sedan DSL introducerades i mitten av 1990-talet har bokstäverna för olika standarder och tekniska rapporter som definierar hur digital uppkoppling via telefontråden ska ske kombinerats på olika sätt. Tre av de mest spridda för symmetrisk DSL har varit SDSL (Symmetric DSL), HDSL (High Bit Rate DSL) och HDSL2. Ingen av dessa har gjort det möjligt att använda utrustning från olika leverantörer tillsammans utan har haft karaktären av företagsegna lösningar eller tekniska rapporter från olika standardorganisationer. Det innebär att teleoperatörerna varit tvungna att köpa både utrustning för telefonväxeln och modemen för användaren från samma leverantör för att vara säkra på att uppkopplingen ska fungera.

Ska klara alla olika telefonnät

Med SHDSL hoppas ITU kunna råda bot på det problemet genom att kombinera det bästa hos de tidigare teknikerna. Organisationen har fått ihop ett system som ska accepteras i olika delar av världen trots skillnader i uppbyggnaden av telefonnäten.

- För att få den här globala rekommendationen accepterad fick vi göra tillägg som tar hänsyn till läget i olika regioner som till exempel Nordamerika och Europa men samtidigt säkerställa att det råder full kompabilitet, säger Paolo Rosa som är rådgivare på ITU.

Skillnaderna mellan de olika regionerna finns bland annat i olika förhållanden för störningar mellan olika tjänster i näten och i hur långa de enskilda telefonledningarna är. Men det finns även skillnader inom länder.

- Vårt nät ser ju inte likadant ut i hela landet, säger Anders Ekblad som är ledare för Access och Radio inom transmission på Skanova, Telias nätbolag.

I arbetet med standarden, som har pågått i flera år, har representanter från både tillverkare och operatörer deltagit och i början av februari togs den slutgiltiga versionen av standarden. Hur standarden skulle komma att se ut har dock varit känt en längre tid och utrustning för SHDSL är redan på väg. Franska Alcatel som varit med i standardarbetet ska ha en produkt för SHDSL framme i april.

- Alla stora DSL-leverantörer kommer att satsa på den här standarden men jag tror att vi kommer att vara tidigt ute med vår första produktgeneration, säger Patrik Nilsson som ansvarar för Alcatels DSL-kunder i Sverige.

Trots att ITU velat skapa en världsstandard tror Patrik Nilsson att SHDSL främst kommer att bli en europeisk affär.

- Jo, det blir en global standard men det är främst i Europa man spikat den. I USA finns redan en massa DSL-leverantörer med egna standarder.

När ADSL som idag är en etablerad standard började användas för asymmetrisk DSL var det en inkörningsperiod på några år och det
är först nu som det är möjligt att använda modem och utrustning för växlar från olika tillverkare tillsammans. Problemen låg enligt Patrik Nilsson bland annat i den del av protokollet som kallas G.hs eller "handskakningen" där modemen och utrustningen i växeln etablerar kontakt med varandra. Han tror inte att problemen kommer att bli lika stora med SHDSL eftersom man har erfarenheterna från ADSL.

- Det är i stort sett samma spelare som leder den här utvecklingen så man vet vad som har hänt.

På Skanova tror man att det kan vara problem med kompatibiliteten.

- Det blir förmodligen som med ADSL från början, säger Kjell Holm som är tekniker på Skanova.

Linjekoden största fördelen

Han ser de största fördelarna med SHDSL i den nya linjekoden. Med linjekoden avses det sätt som data har kodats på innan sändaren skickar ut den på kopparledningen. SHDSL använder en linjekod som kallas TC-PAM eller Trellis Coded Pulse Amplitude. Den använder ett smalare frekvensspektrum än den kod, 2B1Q, som använts i till exempel HDSL. Det smalare frekvensspektrumet är designat så att överlappningen med ADSL ska bli så liten som möjligt.

- De mindre störningarna ger oss förutsättningar för att använda koppartrådarna effektivare och för att kunna städa upp bland störningarna i nätet, säger Anders Ekblad.

När Skanova kan erbjuda SHDSL-tjänster vill inte företaget gå in på.

- Vi diskuterar det internt vad vi ska göra och jobbar med de fördelar som finns, säger Kjell Holm.

Hittills har man inte gjort några tester med utrustning utan bara modellsimuleringar. De visar att SHDSL ger bättre prestanda än tidigare system. Hur mycket bättre vill Anders Ekblad inte avslöja.

Patrik Nilsson tror inte att SHDSL kommer att vara lika hett för Telia som för konkurrenterna.

- Det är mer intressant för konkurrerande operatörer just för att det också lämpar sig för telefoni på DSL-frekvensen.


 
Stör ADSL mindre

SHDSL upptar mindre frekvensspektrum än SDSL och HDSL. Det innebär att överlappningen med ADSL blir mindre.


Hastigheten avtar med avståndet
SHSDL ska klara upp till 2,312 Mbit/s, men hastigheten avtar med avståndet mellan sändare och mottagare.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)