JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bert Jeppssons ledar- och halvledarerfarenheter vässar Micronic inför börsintroduktio

Vid fyllda 60 lägger Bert Jeppsson in en högre växel. Istället för att spela tennis och njuta sitt otium kavlar han upp ärmarna och spottar i nävarna. Bert Jeppsson ska se till att Täbyföretaget Micronic Laser Systems blir börsfähigt samtidigt som företaget expanderar kraftigt för att bli nummer ett även på laserritare för fotomasker till halvledarindustrin.

- Vi ska in på en marknad som är tio gånger större än laserritare till displayindustrin där vi redan är marknadsledande, säger Bert Jeppsson som är vd på Micronic sedan september förra året.
Efter en lång karriär på Ericsson Components, bland annat som vd och affärsområdeschef under tio år, valde han att satsa sin energi på Micronic istället för att trappa ned.

- Det var de engagerade, motiverade och duktiga människorna som lockade mig när jag fick frågan förra hösten. Då hade han suttit med i Micronics styrelse ett knappt år och lärt känna företaget inifrån. Micronic är idag helt dominerande på laserritare för fotomasker till skärmindustrin så enda möjligheten till fortsatt snabb tillväxt är ett nytt produktområde, nämligen laserritare för halvledarproduktion. Ansträngningarna de senaste åren har nyligen burit frukt i form av de tre första beställningarna av det nya Omegasystemet. För att finansiera den fortsatta satsningen gör företaget ett andra försök att komma in på börsen. Det förra, 1998, stupade på Asienkrisen. Förutom att börsintroduktionen, som ska ske under första halvåret, ger ett par hundra friska miljoner hamnar man i det obarm- härtiga rampljuset som omger alla noterade företag.

- Det ger en helt annan spänst åt företaget och ställer krav på alla som jobbar här. Här har Bert Jeppsson en hel del att bidra med från sin tid på Ericsson: - Jag har infört en ny linjeorganisation och jobbar med en vässning av företaget. Han är dock noga med att påpeka att kreativiteten och de snabba beslutsvägarna inte får rubbas.

- Vi måste bibehålla farten samtidigt som verksamheten struktureras och blir effektivare. även om han jobbar heltid på Micronic så har han inte helt klippt banden med Ericsson:

- Jag är fortfarande styrelseordförande i Components och sitter med i styrelsen för Cables liksom i ett av Ericssons kinesiska dotterbolag.

Skilda världar
Skillnaderna mellan företagen är betydande:

- Ericsson är relativt byråkratiskt. Som affärsområdeschef har man en massa underställda som hela tiden levererar rapporter och jobbet handlar mer om övergripande styrning. Här sitter jag med alla detaljer och är den som inte bara får ställa alla frågor utan jag måste också ta fram svaren själv. - Det är en helt annan situation och det har tagit några månader att komma in i rollen. Jämfört med Ericsson så drivs arbetet på Micronic mer delegerat.

- Vi är 200 personer som flyttar fram positionerna varje dag, säger Bert Jeppsson. Och fler anställs i en rasande takt. Företaget har under den senaste tiden annonserat efter 50 nya medarbetare. - Kan du gissa hur lång tid det tar att sätta upp en ny arbetsplats?

- Det tar inte mer än en och en halv minut att skruva ihop ett skrivbord och ställa upp skärmar, säger han och pekar ut över det öppna kontorslandskapet som mest liknar ett rymdskepp med lejdare i stål och trä som leder upp till olika avsatser med kontorsmoduler. Kontorslandskapet är befolkat av unga ingenjörer med foträta tofflor och den trådlösa telefonen nonchalant nedstucken i byxfickan. Utsidan på den anonyma industribyggnaden intill E18 där Micronic huserar sedan drygt två år är dock mindre glamorös. Den röda putsen faller av i stora sjok. Men att det skulle vara svårt att få tag på kvalificerade ingenjörer och tekniker håller han inte med om: - Micronic erbjuder en himla intressant verksamhet som kombinerar många framkantstekniker. Allt vi tillverkar går på export så det finns dessutom alla möjligheter att jobba internationellt. Idag säljer företaget laserritare till halvledarindustrin som klarar 0,18 µm linjebredd men för att komma vidare har man inlett ett samarbete med det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer.

Två tekniker
Den nya generationen laserritare som utvecklas tillsammans med Fraunhofer baserar sig på en matris med miljontals mikromekaniska speglar som belyses med djupt UV-ljus. Tekniken går under beteckningen SLM, spatiella ljusmodulatorer, och är i grunden den samma som används i digitala projektorer.

- Mikrospeglarna gör att produktiviteten bibehålls samtidigt som vi kan få samma noggrannhet som med en elektronstråle, säger Bert Jeppsson. Det finns två tekniker för att framställa fotomasker, ett original som används för att rita upp mönstret vid tillverkning av bildskärmar och halvledarkretsar. Den ena metoden använder laserljus och den andra en elektronstråle. Lite drygt hälften av marknaden för masker till halvledarkretsar utgörs av laserritare. Värste konkurrenten Etec, som Micronic nyligen stämt, säljer bägge teknikerna och har nästan hundra procent av laserritarna till halvledarindustrin. På frågan om hur länge han ska köra fullt tempo på Micronic kommer svaret rappt:

- Mellan nu och 63. Sedan får en ung vd ta över. Samma filosofi alltså, som han tillämpade på Ericsson Components där Sigrun Hjelmquist tog över rodret för ett och ett halvt år sedan.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)