JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittiska datorbolag dömda för EMC-brott

Två brittiska datortillverkare dömdes nyligen till böter för brott mot EMC-reglerna.

Svenska elsäkerhetsverket menar dock att säljförbud är ett minst lika kännbart straff för EMC-syndare.



I ett uppmärksammat rättsfall har två mindre brittiska datortillverkare nyligen bötfällts för att de inte gjort sitt bästa för att se till att deras datorer uppfyller EMC-(elektromagnetisk kompatabilitet)-kraven. De båda företagen, DES och The Computer Supercentre, har dömts att vardera betala böter och juridiska omkostnader på cirka 40 000 kronor.

- Trots att böterna kan tyckas låga, är de klart kännbara för företagen som båda är mycket små, säger Andrew Haywood på "trading standards"-kontoret i Cardiff i Wales, som drivit saken.

I Storbritannien har det praktiska tillsynsansvaret ålagts de lokala "trading standards"-kontoren. Rättsfallet hade sin upprinnelse i en rutinmässig stickprovskontroll utförd av kontoret i Cardiff. Företagens datorer testades och visade sig inte följa de föreskrivna EMC-reglerna. När så företagen efter upprepade påstötningar från tillsynskontoret helt enkelt struntade i att rätta till saken, blev det en rättssak.

- Företagen har inte ålagts att återkalla datorer som de redan sålt. Det är upp till köparna att göra något åt det om så behövs. Men företagen har givetvis belagts med säljförbud för de produkter som inte uppfyller EMC-kraven, säger Andrew Haywood.

Cardiff-kontorets åtal har med intresse följts av andra kontor runt om i Storbritannien och i kölvattnet av den fällande domen väntas nu en våg av liknande åtal.

- Vi har inga fall på gång själva, men jag vet att kollegor på annat håll bara avvaktat denna dom innan de drar företag inför rätta, säger Andrew Haywood.



Inga domar i Sverige


Ingvar Enqvist på svenska elsäkerhetsverket känner till det brittiska EMC-målet. I Sverige har inget företag bötfällts för EMC-brott, men enligt Ingvar Enqvist har ett antal företag fått väl så kännbara påföljder.

-Vi var faktiskt först i Europa med att under förra året ge företag säljförbud för produkter som inte följer EMC-reglerna, berättar han.

Av de totalt cirka 50 produkter som elsäkerhetsverket hittills kontrollerat uppfyllde bara ungefär hälften EMC-kraven. Ingvar Enqvist påpekar dock att man inte har resurser nog att göra testurvalet tillräckligt stort för rättvisande statistik.

- Men det är klart att det ger en fingervisning om hur många tillverkare som bryter mot reglerna. Vi var väl inte helt överraskade av resultatet, även om vi kanske underskattat problemet något, säger han.

Ingvar Enqvist menar att elsäkerhetsverkets ingenjörer också är mycket duktiga på att finna produkter med EMC-problem. En av de första produkttyper som man synade närmare var frekvensomriktare. Av de sex som testades fick fyra säljförbud direkt.



Ordentliga testprotokoll


Av de svenska företag som hittills belagts med säljförbud har fler än hälften rättat till problemen. Men många små tillverkare väljer istället att helt enkelt upphöra med tillverkningen av de produkter som inte uppfyller EMC-kraven.

- Ett säljförbud kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser, ett avbrott i försäljningen innebär ju att kunderna går till konkurrenterna, varnar han.

Ingvar Enqvists budskap till konstruktörer och tillverkare av elektronikprodukter är enkelt:

- Se till att alla komponenter uppfyller EMC-kraven. Komponenter CE-märks inte, men tillverkarna ska ändå kunna visa att de uppfyller kraven. Dokumentera allt och för ordentliga testprotokoll, som snabbt kan uppvisas vid behov, råder han.

- Glöm förresten inte att kontrollera elsäkerheten också, passar chefen för elsäkerhetsverket på att tillägga.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)