Siemens har lanserat processorkärnan Tricore. Som namnet antyder är den egentligen tre kärnor i en. Digital signalprocessor, styrkrets och mikroprocessor är epitet som alla passar in på Siemens nya 32-bitsprocessor för inbyggnadstillämpningar.
Trots mångsidigheten har den bara en kärna. För att ändå klara så olikartade uppgifter som en beräkningskrävande Fouriertransformering eller att hantera en enkel insignal kan kärnan byta arbetsuppgifter, så kallad context switching, på två klockcykler.
- En stor fördel med bara en kärna är att arkitekturen blir enhetlig. Man kan använda samma instruktionsset och samma utvecklingsverktyg oberoende av tillämpning, förklarar Per Engdahl på Siemens Components i Stockholm.
Skräddarsys efter tillämpning- Tricore är inte i första hand en standardprodukt utan en kärna som kan skräddarsys efter tillämpningen.
Det innebär bland annat att den kan kombineras med andra funktionsblock, till exempel minne. Det går att lägga in upp till 2 Mbyte DRAM, 512 kbyte flash eller 32 kbyte SRAM.
Internt används en 128 bitar bred buss för att transportera data. Det gör att upp till 16 register kan flyttas på två klockcykler och minskar därmed fördröjningen vid ett avbrott till ett minimum. En viktig egenskap i realtidstillämpningar.
Tricore kan blanda 16- och 32-bitsinstruktioner.
- Det ger 30 till 40 procent mindre kod än en ren 32-bits arkitektur, förklarar Per Engdahl.
Siemens uppger att en klockfrekvens på 100 MHz ger en prestanda på 130 Mips. Den kan inom vissa ramar fördelas mellan DSPn och styrkretsen med hjälp av programmeringen.
Tillsammans med processorn lanseras också en uppsättning utvecklingsverktyg, bland annat kompilatorer, avlusare och simulatorer. VHDL- och Verilog-modeller kommer nästa år liksom timing- och syntesmodeller.
Priset för en 100 MHz Tricore hamnar på 30 till 50 DM, ungefär som en vanlig 32- bitarskrets, när produktionen drar igång under andra kvartalet nästa år. Då kommer det också specialdesignade byggblock för fordonstillämpningar.
Andra användningsområden som Tricore siktar in sig på är telekom och datortillbehör.
Per Henricsson