JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kraftbolagen i startgroparna när norska telenätet avregleras

De norska kraftbolagen blir teleoperatörer med ett eget nät när Norges telemarknad avregleras 1998. Nätet kan byggas ut till att täcka hela Norge med hjälp av optokablar som hängs upp i kraftledningarna.

Kraftbolagen blir en utmanare till det statliga norska telebolaget Telenor när den norska telemarknaden avregleras 1998. Telenätet ska vara helt avreglerat 1 januari 1998 enligt ett regeringsförslag. Kraftbolagen och kabeltelebolag får sälja datatrafiktjänster fritt från och med i november 1998.

Enligt ett annat förslag som läckt ut kommer den norska teleoperatören Telenor delas i tre av varandra oberoende bolag: en nätoperatör, ett bolag för teleinstallationer och ett bolag som säljer teletjänster.

Ett nytt telebolag, ElTele, har redan bildats med stöd av flera norska kraftbolag.

Oslo Energi Tele, ett dotterbolag till Oslo Energi, är ett av företagen bakom ElTele. Oslo Energi Tele ska bygga upp ett höghastighetsnät för 622 Mbit/s i SHD-teknik. Utrustning från Siemens används i nätet.



Trovärdigt alternativ


ElTele började egentligen som ett projekt 1994. Kraftbolagen ville undersöka hur de skulle kunna utnyttja sina redan aktningsvärda signalförbindelser och datalänkar bättre. Tämligen omgående insåg man att det fanns en marknad också utanför den egna branschen.

- Vi upptäckte snabbt att det fanns en marknad av kunder som ville ha ett trovärdigt alternativ till Telenor, säger Leif Nesse, ordförande i ElTeles styrgrupp för Rogaland fylke (länet som omger Stavanger).

Diskussionerna mellan kraftbolagen drog ut på tiden, inte så mycket beroende på att man var oense om målen utan om organisationsformen. Till slut tröttnade man på Oslo Energi och registrerade helt fräckt namnet ElTele som ett eget bolagsnamn. ElTele Rogaland är den andre delägaren i bolaget. Dessutom torde det bara vara en tidsfråga innan Statnett, den myndighet som förvaltar och driver det landstäckande nätet av stora kraftledningar, också blir med i ElTele.



Landstäckande nät


ElTele byggs upp som ett paraplyföretag med bolaget ElTele i toppen och med lokala konstellationer som Oslo Energi Tele och ElTele Rogaland strax under. På så vis kan man gå olika fort i alla delar av landet, men fortfarande använda samma namn utåt.

- Vi måste få ett landstäckande nät, säger Leif Nesse.

- Det behövs för att vi ska kunna koordinera de tekniska lösningarna och för att kunna agera samordnat gentemot myndigheterna.

När Oslo Energi Tele beställde utrustning till sitt nya höghastighetsnät så gjordes det också inom ramen för ElTele. Även ElTele Rogaland och Statnett har tecknat avtal med Siemens om samma typ av utrustning. Oslo Energi Tele tänker också bygga upp ett eget, digitalt radionät baserat på ETSIs Tetra-standard.

De norska kraftbolagen sitter redan på en solid teleteknisk infrastruktur. De har egna nät, såväl av optokabel som koppartråd. Genom att den norska elmarknaden har varit avreglerad ända sen början av 1990-talet har företagen också byggt upp organisationer för marknadsföring, kundservice och för att överföra mätvärden.

Det norska telemonopolet kan komma att upphävas i steg. Envisa rykten säger att det blir fritt fram på GSM-marknaden redan 1997. Tiden fram till den fullständiga avregleringen kan bolagen bakom ElTele använda till att koppla ihop sina egna nät och för att ragga kunder. ElTele har också goda möjligheter att tjuvstarta innan avregleringen. 80 procent av kraftbolagen ägs av kommuner och fylken, och därmed är man redan inne på den kommunala marknaden.



Lindas runt topplinan


Kraftbolagens verkliga trumfkort är kraftledningsnätet. Det är redan en etablerad teknik att linda optokablar runt topplinorna på de befintliga kraftledningarna.

När man bygger nya kraftledningar kan man göra likadant eller välja topplinor med en inspunnen optokabel. I Sverige används tekniken bland annat av Tele2, som utnyttjar optokablar som löper längs topplinorna i Svenska Kraftnäts 400 kV-nät.

Norges motsvarighet till Banverket och SJ har också ett omfattande telenät, men det har man redan hyrt ut till Telenor. Kraftbolagen, det vill säga ElTele, sitter därför på det som kan bli ryggraden i ett nytt norskt, landsomfattande telenät med optokabel och tråd.

Per Stymne

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)