Tekniken har sina rötter i ett forskningsprojekt på KTH och forskningsinstitutet Acreos föregångare IM.
Altituns laser var från början tänkt att ersätta de reservlasrar som finns för varje våglängdskanal i våglängdsmultiplexerade system, WDM. Genom att ersätta de fixa reservlasrarna med en avstämbar laser går det att spara pengar.
Men det som gjort Altitun så attraktivt är att företagets lasrar kan användas för att bygga komponenter för flexibla optiska nät där man kan styra om kapaciteten efter det aktuella behovet.
- Vi har en kund som bygger en stor router med många inkommande och utgående våglängdskanaler. Våra lasrar ska användas för att skapa de utgående kanalerna, säger Altituns vd Lennart Ramberg.
Idag är det fasta uppkopplingar av våglängdskanaler som görs med routern.
- Men vår laser är så snabb att man kan routa enskilda datapaket.
Det ställer dock lite högre krav på styrelektroniken eftersom den inkommande signalen måste omvandlas till en elektrisk signal innan den kan skickas iväg igen med rätt våglängd.
Altituns laser är fritt avstämbar inom våglängdsområdet 1 510 till 1 565 nm men i experiment har man klarat avstämbarhet över 130 nm. Det öppnar möjligheten att ta fram produkter som täcker in det bredare så kallade L-bandet på 1 525 till 1 610 nm.
Altitun blir ett helägt dotterbolag till ADC men verksamheten ska fortsätta som tidigare. Företaget har nyligen flyttat till Järfälla där man tagit över kanadensiska Mitels nedlagda CMOS-fab. Den ger tillgång till 1 200 kvm renrum i klass 10 och 100. Renrummet ska utrustas med splitter nya maskiner för 70 miljoner och produktionen beräknas vara igång före årsskiftet.
Per Henricsson