JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Svenska Minec Systems har utvecklat en ny handdator. Den kommer att ersätta de handskrivna besiktningsprotokollen hos bilprovningen.

Handdatorer är något av en svensk specialitet. I mitten och slutet på 1970-talet hade det svenska företaget Micronic stora framgångar med en terminal som användes för inventering i affärer och på lager. Företaget startades av KTH- forskaren Gerhard Westerberg. Micronic såldes i början på 1980-talet och gick med tiden ett dystert öde till mötes och har upphört att existera som företag.

Men nu kommer det ut en ny svensk handdatorgeneration, utvecklad av samma konstruktörer som låg bakom den första Micronicterminalen, Christer Hillmering och Hasse Jacobsen. De båda har under åren blivit specialister på handdatorer. Denna gång är det företaget Minec Systems AB som står bakom. Micronic var på sin tid en av de första handdatorerna i världen. Idag ser konkurrensen helt annorlunda ut med många liknande lösningar. Men Minecs VD Gunnar Ifvarsson har stora förhoppningar på den nya handdatorn, Memor 2000. Exportmarknaden hägrar.

Klarar alfabetet

Memor 2000 är ensam om två finesser, enligt Ifvarsson. För det första används en ny patentsökt inmatningsmetod för alfabetet. Istället för att använda funktionstangenter eller ha ett ohanterligt stort tangentbord matar man in alfabetets 28 bokstäver genom att samtidigt trycka på två intilliggande tangenter. Dessutom är Memor 2000 en verklig enhandsdator, hävdar Gunnar Ifvarsson. Datorn är så liten att den kan skötas med bara en hand. Inmatningen görs med tummen. Andra handen är fri för rosthammaren eller skiftnyckeln eller annat valfritt verktyg.

- Bilprovningens upphandling har varit den tuffaste man kan tänka sig, säger Gunnar Ifvarsson. 1 700 datorer är beställda. Ordern är värd 9,5 miljoner. Leveranserna inleds vid årsskiftet.

Idag omsätter Minec Systems 10 miljoner och har sju anställda. Handdatorn är en mycket kompakt elektronikkonstruktion. CPU-kortet är 80 ¥ 42 mm, det vill säga mindre än ett kreditkort. Det är konstruerat kring NECs V25-processor. På kortet finns också 1 Mbyte läs- och skrivminne i en Ram-disk, 128 kbyte flashminne eller mer, realtidsklocka och två spänningsvakter. En spänningkonverterare krävs också eftersom kortet är ett 5- voltsystem och två 1,5 voltsbatterier används för strömförsörjningen. Operativsystemet är en nedskalad och anpassad variant av MS-DOS.

För anslutningen till huvuddatorn används en egenutvecklad IR-länk. Memor 2000 kommer också att kunna förses med tillbehör som streckkodsläsare och andra slags IR-länkar. En första delserie av Memor 2000 tillverkas hos legotillverkaren Avantron AB i Oskarshamn. Företaget tillverkar även Minec Systems åttitalsmodell Memor 200. Avantron startade i slutet av 1994 genom att köpa delar ur ett konkursbo. Idag omsätter Avantron 10 miljoner, har 13 anställda och är försett med två tillverkningslinjer för ytmontering.

Mats Udikas
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus