JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

EDA-jätten Cadence har lagt ett bud på sin kollega Mentor Graphics värt 9,5 miljarder kronor. Men Mentors vd Wally Rhines är negativ till affären - både han och Mentors styrelse tillbakavisar budet.

Cadence bud är värt 16 dollar per aktie, vilket är 30 procent över senaste börskurs, eller totalt 1,6 miljarder dollar, motsvarande drygt 9,5 miljarder kronor. Budet har varit känt för Mentor sedan 2 maj, och Cadence ambition har varit att få med Mentor på planerna. När det inte lyckades har Cadence nu offentliggjort budet, i hopp om att det ska skapa tryck från aktieägarna på Mentors styrelse och ledning.

I ett brev till Mentors styrelse berättar Cadence vd Michael Fister att han och Wally Rhines först diskuterade en sammanslagning den 16 april, men att Rhines "varit ovilig att delta meningsfullt i sådana diskussioner", skriver nättidningen EE Times.

Rhines ställer sig komplett kallsinnig till budet, och han har sin styrelse med sig.

- Vi har analyserat Cadence bud med avseende på både pris och risk för antitruststämningar om bolagen kombinerades. Vår slutsats är att inte bara är priset för lågt, utan också att risken för att regleringsmyndigheternas ogillande skulle riskera hela affären. Av dessa och andra skäl har vår styrelse enhälligt tillbakavisat budet, säger han i ett pressmeddelande.

Affären sågas också av EDA-branschens tyngste analytiker Gary Smith, som menar att produktöverlappet är stort på nyckelområden som IC-routing och konstruktion för producerbarhet, där Mentors produkter enligt honom är överlägsna. Även inom verifiering finns stort överlapp, säger Smith till EE Times. 

Fister låter sig dock inte nedslås av den tilltänkta partnerns ovillighet. I brevet skriver han att "kombinationen Cadence-Mentor komer att ge kunderna en bredare och mer helintegrerad produkt- och teknikportfölj som snabbare ger dem möjlighet att ta sig an de viktiga och komplexa utmaningar som ingår i deras utveckling av nästa produktgenerationer". 

Om affären trots Mentors ovilja blir av så skapas en formidabel jätte på EDA-marknaden. Cadence är redan marknadsledande, med en omsättning på 1,6 miljarder dollar i fjol. Mentor, trea på marknaden, omsatte 850 miljoner dollar. Båda företagen är resultatet av ett stort antal sammanslagningar och uppköp, Cadence dock i högre grad än Mentor.

Båda bolagen lider av den låga tillväxten inom EDA-segmentet, vars största kunder är halvledarbolagen. Cadence har tidigare sagt att årets försäljning kan bli lägre än fjolårets, och Gary Smith menar att bolaget riskerar tappa sin topposition till dagens tvåa, Synopsys, som tillsammans med marknadsfyran Magma attackerar ett av Cadence kärnområden - analog och blandat analog-digital konstruktion.

- Cadence har problem och Fister måste göra något för att fixa företaget. Men det här kommer inte att fixa det, säger Gary Smith.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)