JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 21 september 2020 VECKA 39
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Dataforskaren Johan Kraft söker finansiering för att kommersialisera en metod att analysera datorprogram. Dagens verktyg för så kallad "slicing" behöver timmar eller dagar för analys som Johan Kraft tror sig kunna klara av på sekunder.
Merparten av programvaruutveckling handlar idag om att försöka förstå andras programkod. Det är bakgrunden till att det existerar automatiska verktyg som hjälper till med den analysen. En så kallad ”program slicer” avgör vilka delar av ett program som har betydelse för vilket värde en viss variabel kan få. I dagens verktyg tar det timmar eller dagar att göra en analys av programvara med hundratusentals kodrader.

Men dagens verktyg härstammar från forskning från 1980-talet. De metoder som Johan Kraft utvecklat i sin forskning ska enligt honom kunna dra ner tiden till sekunder.

Johan Kraft är forskare på Mälardalens högskola, och doktorerade i fredags.

– Det gick bra! Nu är jag doktor Kraft! konstaterar han glatt.

Han startade bolaget Percepio AB i januari 2009 för att kommersialisera resultaten av sin forskning. Den första produkten blev RTXCview som används av ABB sedan fler år tillbaka och i dagarna plockas upp som standardverktyg för programspårning  – trace – för Quadros Systems realtidsoperativsystem RTXC.

Efter doktorsgraderingen kommer han att fortsätta forska på en tillfällig forskartjänst under några månader. Men på längre sikt vill han nu satsa på sitt företag.

– Jag hoppas hitta finansiering för detta under hösten.

Nästa produkt bygger på det huvudsakliga bidraget i hans doktorsavhandling, så kallad "program slicing" enligt en metod som han patentsökt i USA.

Johan Kraft hoppas kunna lansera en färdig produkt för inbyggda system år 2012. Idag finns en prototyp skriven i det interpreterande språket Perl.

– Det är ett långsamt språk jämfört med till exempel C/C++. Den skarpa produkten ska skrivas om från grunden i ett snabbare programmeringsspråk, berättar han.

Prototypen tog två år att utveckla. Den har testats i samarbete med ABB Robotics. En analys av 183 000 programrader tar mellan några sekunder och ett par, tre minuter. Trots att verktyget bara är en prototyp är detta betydligt bättre än dagens verktyg som tar timmar eller dagar för motsvarande uppgift.

Ytterligare en fördel han pekar på är att dagens metoder enligt honom inte klarar av att hantera stora program, medan hans egen metod kan skalas upp till miljontals rader kod.

Percepio AB är ett av de senaste företagen i Västerås Science Park och Create Business Incubator.

– De hjälper mig utveckla min affärsplan och med mycket annat.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)