JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
EU har valt svenska Sectra som leverantör av säker telefoni, som ska användas av beslutsfattare, höga tjänstemän och militärer. Avtalet gäller samtliga EU-länder under fyra år framöver.
Det är krypteringsutrustningen Tiger XS som EU-rådet nu beställt av Sectra, och lagt ett ramavtal på för leveranser under fyra års tid. De första ska levereras redan i höst.

– En gemensam lösning för säker talkommunikation kommer att bidra till ökad säkerhet i Europa, kommenterar Sectras vd Michael Bertilsson i ett pressmeddelande.

Tiger XS kan användas för att ringa avlyssningssäkert i såväl GSM- och 3G-nät som i vanliga telenät, ISDN och IP-nät. Användaren ringer i sin vanliga mobiltelefon, som kommunicerar med Tiger XS via Bluetooth. Sectra framhåller stolt att produkten är den enda i världen som fått säkerhetsgodkännande på så kallad Secret-nivå av både EU och Nato.

Hur många telefoner som avtalet gäller vill inte Sectra berätta, inte heller hur mycket pengar ordern är värd.

I Sverige används Tiger XS redan av försvaret och andra myndigheter för kommunikation av känslig information och information med EU-sekretess.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)