JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Som liten företagare är det svårt att hålla emot när stora företag kräver 60, 90 eller till och med 120 dagars betalningstid. Branschprofilerna Vidar Wernöe och Eric Östlund ger i Dagens Industri sitt stöd till Socialdemokraternas förslag om att lagstifta om 30 dagars betalningstid.
– I den här frågan stöttar jag Mikael Damberg och Socialdemokraterna rakt av. I det här har han helt rätt, det är en jätteviktig fråga, säger Vidar Wernöe till Dagens Industri.

Han är vd på konsultföretaget Elektronikkonsult och har tidigare varit engagerad i branschorganisationen Svensk Elektronik.

Många storföretag kräver 60, 90 eller till och med 120 dagars betalningstid.

– Ett argument som jag möter nästan varje gång är att ”alla andra går med på det”.

Han får medhåll av Eric Östlund, vd på Polyamp och styrelsemedlem i Svensk Elektronik.

– Vi har väldigt svårt att finansiera oss. Vi brukar ligga ute med 4-5 miljoner kronor i väntan på betalning mätt på en omsättning på cirka 45 miljoner kronor om året, säger han till Dagens Industri.

Med 30 dagars betalning skulle han slippa betala räntan på checkkrediten som ligger på 7 procent. Det skulle frigöra en till två miljoner kronor, pengar som kan sättas i arbete i företaget.

Eric Östlund är kritisk till regerings förslag som bara rekommenderar 30 dagar.

– Så är det i dag. Det skulle inte göra någon skillnad.

Socialdemokraterna får stöd av Miljöpartiet för förlaget att lagstifta om 30 dagar. Även Sverigedemokraterna verkar vara inne på samma linje varför regeringen ser ut att förlora dagens omröstning i riksdagen om betalningstider mellan företag.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus