JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Digi-Key och Mentor satsar på makers

I slutet av maj avslöjade Digi-Key att företaget tagit hjälp av EDA-jätten Mentor för att utveckla ett billigt CAD-verktyg kopplat till komponentkatalogen. Nu släpps en schemaritare och ett layoutverktyg till introduktionspriset 599 dollar.
Det ska vara enkelt att omsätta en idé till ett prototypkort. Och billigt. Det är filosofin som fått komponentdistributörer som Element 14, Mouser och RS Components att satsa på gratis designverktyg. Element14:s verktyg heter Eagle medan RS har ett verktyg kallat Designspark PCB. Det senare har nyligen begåvats med en koppling till 3D-CAD för mekanik.

Digi-Key skiljer sig lite från konkurrenterna genom att företagets CAD-verktyg Designer Schematic och Designer Layout körs i molnet och har en årlig licensavgift som just nu ligger på 199 respektive 499 dollar. Den som köper bägge får hundra dollar i rabatt och det går att testköra gratis under 15 dagar.

Precis som konkurrenterna har även Digi-Keys verktyg begränsningar. Det går till exempel inte att ha mer än 1500 anslutningar och sex lager i mönsterkortet. Som jämförelse har Mouser satt gränsen vid 50 komponenter i Multisim Blue.

Designer Schematic och Lyout är kopplade till Digi-Keys databas med komponenter men har också en koppling till Mentors PartQuest, en webbtjänst som med hjälp av artikelnumret reurnerar rätt symbol och ”footprint”.

När konstruktionen är klar kan man ta in offert på mönsterkort och tillverkning av det kompletta kortet.

Jim Martens
Jim Martens
Randall Restle
Randall Restle
Verktyget är uttryckligen en satsning mot gör-det-självare – folk som konstruerar elektronik som hobby. Närmare bestämt är man extra intresserad av vad man kallar ”maker professionals”.

– Ett projekt kan börja som en idé hos en privatperson, men så kanske man växer till ett företag och vill ta fram en produkt av högre kvalitet, säger Jim Martens, produktmarknadschef på Mentor.

– Vi har länge servat hobbyistmarknaden. Och en del av de kunderna har vuxit riktigt bra. Som Intels vd sade: ingen vet var varifrån nästa stora uppfinning kommer. Men den kommer ganska säkert från den här gruppen, säger Randall Restle, chef för tillämpningsutveckling på Digi-Key.

Han påminner om makers inte är ett nytt fenomen –  flera stora elektronikföretag startade i ett garage.

– Framtidens Apple och HP finns i vår kundkrets.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)