JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF


En stabil, tillförlitlig och robust plattform för Internet of Things – det har EU-projektet Relyonit byggt i Sics operativsystem Contiki. Det användes framgångsrikt i två studier i projektet.
Sics Swedish ICT var en av deltagarna i projektet, som startade i slutet av 2012 och avslutas i januari månad.

Befintliga kommunikationslösningar för IoT är ofta inte tillräckligt tillförlitliga i den ofta tuffa miljö de ska verka i. Det rör sig om allt från radiostörningar från annan trådlös utrustning och elektriska apparater till stora variationer i temperatur och luftfuktighet. Både batterikapacitet och elektronik påverkas.

EU-projektet Relyonit tog fram en modell för miljöpåverkan och en tillförlitlig anpassningsbar lösning och implementerade den i två demonstrationsinstallationer i Spanien.

En enda installationen monitorerar byggnader och infrastruktur i ett extremt klimat med stora temperaturväxlingar. Den andra letar efter lediga parkeringsplatser – trådlösa sensorer i asfalten förmedlar information om lediga platser via smarta mobiler.

Båda anläggningarna drivs av nätverksmjukvara som körs på Sics operativsystem Contiki.

Projektet omslöt närmare 1,5 miljoner euro. Ledde det gjorde österrikiska Graz University of Technology. Andra medverkande var  spanska energibolaget Acciona, spanska IoT-bolaget Worldsensing, nederländska Delft University of Technology och brittiska University of Lancaster.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)