JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
måndag 6 december 2021 VECKA 49
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
En av presentationerna under årets konferens Orconf i Cern kommer att handla om en ny stiftelse som ska bildas kring öppen hårdvara. Dessutom utlovas en spännande nyhet om den nya öppna CPU:n Risc-V.
Konferensen Orconf, som ägnas åt öppen hårdvara, ordnas av Openrisc Community som bildades kring cpu-arkitekturen Openrisc. Men numera pågår en breddning.

– Vi började redan förrförra året att ta in presentationer som inte var direkt Openrisc-relaterade, delvis för att det är svårt att få ihop två dagar med enbart Openrisc-presentationer, men också för att det finns så många intressanta projekt som behöver representeras någonstans, säger Olof Kindgren.

Enligt Olof Kindgren finns ingen annan konferens med samma fokus.

– Så det här är ett bra sätt för likasinnade utvecklare att träffas. Förhoppningsvis uppstår nya samarbeten mellan projekt som inte har haft kontakt med varandra tidigare.

Med breddningen har konferensen vuxit och Olof Kindgren oroar sig redan så smått för att den bokade lokalen inte ska rymma alla besökare.

En arkitektur som kommer att ha en stor närvaro på årets konferens är den omtalade Risc-V. Alex Bradbury från stiftelsen Lowrisc, som implementerar en Risc-V-processor, kommer att föreläsa, och han kommer dessutom att presentera någon form av samarbete mellan Orconf och Lowrisc, avslöjar Olof Kindgren, utan att vilja säga mer.

Sedan Berkeleyuniversitets i fjol släppte den öppna arkitekturen Risc-V har intresset för en uppdaterad Openrisc 2000-arkitektur dalat till noll – den behövs inte längre. Men föregångaren Openrisc 1000 lever i allra högsta grad. En aktuell användare är Google som stoppade in den i en prototyp av sin SD-kortdator Project Vault.

– De använde också FuseSoC, den byggmiljö som jag har utvecklat sedan några år tillbaka, berättar Olof Kindgren.

På Orconf kommer du att kunna stifta bekantskap med Pulp, en parallellprocessor för IoT och wearables byggd av många små openrisc-kärnor. Och med AAP, en ny arkitektur för små 16-bitars Harvard-CPU:er.

Konferensen äger rum den 9–11 oktober i Cern, i Schweiz.
MER LÄSNING: