JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk IPTV-server redo för debut
På den stora tv-mässan IBC i Amsterdam i september ska svenska Edgeware för första gången visa upp sin nyutvecklade IPTV-server Orbit-2x för en bredare publik. Vd Joachim Roos räknar med pilotinstallationer under hösten.
– IBC är ett utmärkt tillfälle för en lansering – de allra flesta i branschen är på plats. Vi har höga förväntningar – vi har bjudit en del kunder vi haft kontakt med under utvecklingstiden plus några vi gärna vill ha kontakt med, säger Joachim Roos.

– Vi tror att vi kan göra en pilotinstallation hos minst en stor europeisk operatör under hösten.
Image
Orbit 2x ska visas upp på IBC-mässan

Han är lätt stressad när Elektroniktidningen besöker åttamannafirman Edgeware, nyss inflyttad i ljusa lokaler i centrala Stockholm. Mitt i kontorslandskapet står demonstrationsexemplaret av servern, omgiven av ett par stora plasmaskärmar. Bortsett från själva lådan där man väntar på en ny version med logotypen på, så är det en skarp produkt, redo att säljas. Ingen prototyp alltså. Och det går inte att ta miste på stoltheten när Joachim Roos demonstrerar funktionerna.

– Man kan till och med spola bakåt från en HDTV-ström i realtid, titta här bara, säger han och trycker på ett par fjärrkontroller samtidigt.

Fast egentligen handlar det förstås inte om någon spolning, utan om så kallad time-shifting där servern på tittarens kommando skickar ut en nykomponerad ström av bilder så att tittaren får illusionen att programmet spelas snabbt baklänges. Vill tittaren ”spola” framåt igen så komponerar servern ytterligare en bildström som emulerar framåtspolning. En minimal fördröjning märks om man tittar noga, men den är uppskattningsvis bara några tiondels sekunder.

– Det är faktiskt ganska svårt rent tekniskt. Från början vågade vi inte hoppas på att ha implementerat den funktionen redan nu, men utvecklingsarbetet har gått bättre än väntat. Framför allt på mjukvarusidan har det gått fortare än jag trodde från början.

Just förmågan att snabbspola program man ser på, precis som på en dvd eller videokassett, plus möjligheten att se vilket program man vill när som helst och inte bara när tv-bolaget behagar sända ut det, är de egenskaper hos IPTV som Joachim Roos tror kommer att få störst genomslag hos konsumenterna. Det är den typen av funktioner som folk förväntas vara villiga att betala för, eftersom de befriar tittaren från dagens tv-tablåer. Men ska det fungera så krävs produkter som kan skalas upp till stora system.

Orbit-2x, som Edgewares server heter, kan hantera upp till 5 400 vanliga tv-strömmar samtidigt, alternativt 2 500 HDTV-strömmar eller kombinationer däremellan. Tv-sändningar motsvarande 1 Gbit/s kan tas emot i burken, samtidigt som 20 Gbit/s kan skickas ut.

Inuti sitter bland annat ett antal FPGA:er från Altera och en stor mängd flashminne. Upp till 3 Tbit ryms, men så mycket sitter inte i demoversionen. Minst 64 Gbit behövs. I en fullbestyckad server står följaktligen minnena för betydligt mer än hälften av kostnaden.

– Det gör ju förstås att kunderna ganska lätt kan räkna ut vår materialkostnad, och det kanske inte är någon fördel för oss i förhandlingarna. Men å andra sidan faller ju flashminnespriserna ganska radikalt, så vår lösning blir allt attraktivare jämfört med konkurrenterna, konstaterar han.

Dagens IPTV-system är mestadels uppbyggda av Linux-drivna industri-pc med rejäla extrahårddiskar. Det fungerar utmärkt i mindre skala, men enligt Joachim Roos är den lösningen inte skalbar. Felutfallet i hårddiskarna är i sig ett tillräckligt argument för att i stället använda flashminnesbaserade lösningar.

– Vi har ingen konkurrent som gör något liknande. Ett företag jobbar med ett liknande koncept fast byggt på DRAM, och de blev nyligen uppköpta.

Att marknaden är växande är alla i branschen eniga om. Analyshuset Isuppli spådde nyligen att antalet IPTV-tittare väntas öka från dagens drygt 5 miljoner till drygt 63 miljoner år 2010. Den analysen är i linje med Edgewares förväntningar.

- Men de siffrorna gäller bara den IPTV som distribueras via bredband. Därtill kommer det som distribueras via kabel-tv, och vi tror att den sidan är ungefär lika stor.

I juni gick ett brittiskt riskkapitalbolag in med 17 miljoner kronor i Edgeware. Tillsammans med en tidigare riskkapitalinvestering räknar Joachim Roos med att företagets kapitalbehov är tillgodosett för ett bra tag framöver. Nyligen har man anställt en säljchef och en affärsutvecklingsansvarig som ska knyta partnerskap med kompoetterande aktörer i branschen.

– Men vi behöver expandera ännu mer. Vi söker ett par nya medarbetare, till en början framför allt mjukvaruutvecklare men på sikt även folk på säljsidan, säger Joachim Roos.

Elektroniktidningen skrev om Edgeware första gången i augusti i fjol när företaget var nystartat, se artikel här (länk) .

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)