JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem miljoner till Lindoffs mobilspårare

Företaget Resqu i Lund, vars teknik kan spåra en mobiltelefon med 30 cm noggrannhet, har dragit in fem miljoner kronor i en nyemission. Ordförande i bolaget är Mats Lindoff, innovationschef på Lunds universitet och förr teknisk direktör på Sony Ericsson.
Resqu, grundat i fjol av Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell, har utvecklat en teknik som kan användas vid räddningsarbete efter exempelvis laviner, jordbävningar eller olyckor till sjöss. En helikopter utrustad med Resqus utrustning kan söka av 50 x 60 km per timme, och hitta en mobiltelefon oberoende av mobilnätstäckning. Utan tekniken kan mobiler idag under optimala förhållanden spåras med en noggrannhet på 100 m.

Tekniken marknadsförs under namnet Hepkie, som är det sydsamiska ordet för hök.

– Både svensk och norsk fjällräddning har visat stort intresse för att testa produkten, och vi har kontakter i alperna som hänger på låset för att få köpa den färdiga tekniken, säger vd Andreas Ekengren i en pressrelease.

För att finansiera vidareutvecklingen av Hepkie har Resqu nu dragit in fem miljoner kronor i en nyemission. Hälften av pengarna kommer från Sydsvensk Entreprenörsfond och andra hälften från befintliga ägare, däribland Lunds universitets innovationsbolag Luab, samt ett antal affärsänglar. Resqu ingår i forskningsbyn Ideon Innovations inkubatorverksamhet.

Ericsson bidrar inte med några pengar, däremot med kärnteknik och användande av basstation vid sökarbetet.

Tack vare investeringen kan Resqu utveckla en prototyp och testa den under verkliga förhållanden till sommaren. Om allt går enligt plan ska färdiga produkter finnas för leverans kring januari 2011.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)