JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
JanneJAN TÅNGRING:

Wind River tronar på svensk teknik

Amerikanska kodverktygsmakaren Wind River avslöjade i veckan att företagets virtualiseringsteknik har en svensk upphovsman. Och det är långt ifrån första gången svensk teknik ger Wind River en vitamininjektion. Elektroniktidningen kompletterar Wind Rivers historieskrivning över sina första 30 år.
När Wind River – företaget bakom inbyggnadsoperativsystemet VxWorks – i veckan fyllde trettio år, presenterade företaget en historik. Att ha styrt en farkost på planeten Mars och att ha gått från noll till marknadsledare på inbyggnads-Linux på fyra år – det är några milstolpar i den egna företagskrönikan.

Men när Elektroniktidningen skriver Wind Rivers historia hamnar förstås fokus på de svenskanknytna insatserna för Wind River, som inte bara genom sin storlek är den kanske ledande verktygsleverantören i inbyggnadsvärlden – vilket de svenska insatserna delvis kan tackas för.

Det svenska företaget Diab – bakom bland annat persondatorn ABC80 – hamnade 1999 i Wind Rivers ägo. Där fick Wind River inte inte bara värdefull kompilatorteknik, utan också ny fräsch personal, bland dem Tomas Evensen, huvudutvecklaren av nämnda kompilatorteknik.

Idag är Tomas Evenson stationerad i Kalifornien och teknikchef på Wind River.

År 2006 köpte Wind River det svenska företaget Interpeak och dess nätverksprogramvara – snåloptimerad för inbyggda system. Interpeaks komponenter har sedan dess puttat ut Wind Rivers motsvarande komponenter.

Också med Interpeak fick Wind River ett tungt namn på köpet – Johan Fornaeus – som på sin meritlista har att ha skrivit de första versionerna av operativsystemet OSE, som du troligen haft i fickan – det sitter i miljarder mobiltelefoner.

Tomas Evensen hade genast ett uppdrag till Johan Fornaeus. Wind River hade hamnat på efterkälken inom området virtualiseringsteknik. Johan Fornaeus fick leda insatsstyrkan – detta avslöjade Tomas Evensen på sin blogg i måndags – och tre år senare kunde Wind River lansera en så kallad hypervisor som företaget hävdar har marknadsledande prestanda.

För ett par veckor sedan meddelade Wind River att företaget skulle placera sitt utvecklingscenter för operativsystemet Android i Stockholm. Detta var lite grand av ett fastslående av faktum i och med att Wind Rivers Androidutveckling redan fanns här – de demonstrationsmobiler på Android som processortillverkaren Intel kör på sin processor Atom, är exempelvis utvecklade här.

Det kanke mest avancerade svenska kodverktygsföretaget under de senaste dryga decenniet – systemsimulatorföretaget Virtutech – befinner sig sedan förra året i Wind Rivers ägo. Simulatorn Simics  har kortat ner utvecklingstiden signifikant på flera processorer och gjort helt nya typer av debugging möjlig. Den fortsätter nu att utvecklas och har redan hunnit bli ett flaggskepp i Wind Rivers produktportfölj.

Med köpet av Virtutech fick Wind River ytterligare en dos svenskt konstruktörsblod och det är nog ganska riskfritt att spå att också Wind Rivers framtid kommer att kantas av svenskättad teknik.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)