JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wind Rivers hypervisor färdig

Nu känner sig Wind River till slut redo att produktifiera sin teknik för att dela upp processorer i virtuella cpuer, så kallad virtualisering. Den möter många konkurrenter.
Wind Rivers hypervisor annonserades för ett år sedan, och används redan i kundprojekt. Men det är först nu som den lanseras som en allmänt tillgänglig produkt.

Wind River Hypervisor – som produkten kallas – stöder virtualisering av både multi- och singelprocessorer. Utöver x86, som i nyare modeller har inbyggt stöd för virtualisering, stöds i ett första skede även PowerPC. Stöd för MIPS och ARM är under utveckling.

Som gästoperativsystem stöds Linux och VxWorks. Schemaläggningen mellan gästerna är prioritetsbaserad. Gästerna kan startas, stoppas och laddas om under körning.

Lösningen innehåller ett meddelandeprotokoll mellan kärnorna med ett socket liknande programgränssnitt.

Utvecklingsverktygen är integrerade med Wind Rivers existerande verktyg.

Ett av företagets kundprojekt är en instrumentbräda i en bil. Problemet är att Linux tar tid att starta. Lösningen är att köra Linux på en virtuell cpu intill ett betydligt mer snabbstartat realtidsoperativsystem, som kan värma upp skärmen och börja prata med bilens system i avvaktan på att Linux ska vakna till liv.

De prestandasiffror Wind River redovisar för Elektroniktidningen ligger på högsta nivå: VxWorks och Linux förlorar bara mellan 1-3 procent i prestanda på att köra under Wind River Hypervisor.

Enligt tidningen EE Times har Hypervisor ett fotavtryck på mindre än tiotusen kodrader.

Svenska simulatorföretaget Virtutech har varit Wind River behjälpligt under utvecklingen av Hypervisor. När programvara körs på en simulerad PowerPC och x86 öppnar sig nya möjligheter till avlusning, till exempel att frysa exekveringen och backa hela systemet.

Tidningen Linuxdevices hävdar att Wind River Hypervisor "enligt allmän uppfattning" var ett nyckelskäl till Intels nyliga köp av Wind River. Den uppfattningen ska vägas mot att det redan finns en stor mängd mogen konkurrerande teknik på marknaden. Många produkter fanns redan hösten 2006 när Wind River för första gången började tala om egna produkter för att köra VxWorks och Linux virtuellt.

Sedan dess har ytterligare konkurrenter tillkommit.

Enligt Wind River har multikärnorna öppnat upp ett intresse för virtualisering som teknik för assymetrisk multiprocessning, det vill säga att köra ett operativsystem per kärna.

Hypervisorer för inbyggda system erbjuds av bland annat Virtuallogix , Sysgo , Lynuxworks och VMware . Även svenska Enea säger sig kunna erbjuda tekniken på begäran.

Xtratum och OKL4 är två lösningar i öppen källkod, den senare framgångsrikt kommersialiserad av australiska OK Labs.

Wind River erbjuder virtualisering på multikärnor enligt modellen låta operativsystem lägga beslag på en eller flera hela kärnor. Med tanke på tillväxten av multikärnor är detta en viktig marknad. Här finns ytterligare konkurrenter, som Tenasys , Kuka Controls och Real Time Systems .

Hypervisorer för pc och server, som Xen och VMWare, är etablerade sedan länge, och kan även vara av intresse för inbyggda system som körs på pc-plattformar.

Se nedan Wind Rivers teknikchef Tomas Evensen, med svenska rötter, förklara tekniken.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)