JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Johan gör vågor i inbyggnadsvärlden

Skapade operativsystemet i Ericssons mobiler "på skoj"

Johan Fornaeus var med och gjorde den första utvecklingsvågen i inbyggnadsvärlden, när operativsystem - som hans OSE - blev hyllprodukter.Nu vill han vara med och göra den tredje vågen, när de inbyggda systemen kopplar upp sig på Internet.
Johan Fornaeus ligger bakom två kommersiella operativsystem, OSE och Unicore (känt som VRTX 5).

Första jobbet, efter examen på KTH elektro 1982, var StriC90, flygvapnets ledningscentral.

När Polisen slutade göra allmänna anrop och började arbeta via växel, hade Johan Fornaeus ett finger i konstruktionen, MTX80.

- Poliserna gillade det inte alls, de tappade överblicken, säger Johan Fornaues.

Efter 10 år på Enea, blev han vd för Unicore och senare för Interpeak.
Det är inte alla ingenjörer förunnat att få se sin verk mångfaldigat i hundra miljoner exemplar.

Johan Fornaeus tillhör skaran. Hans operativsystem OSE finns i Ericssons mobiltelefoner.

När 3G-telefonerna nu ska koppla upp sig på Internet använder de IPv6-programvara från Johan Fornaeus företag Interpeak.

Interpeak har sedan grundandet 2001 förberett denna "den tredje vågen" av inbyggda system, som Johan Fornaeus kallar det.

Han tog examen från KTH 1982, före den första vågen.

- När jag var färsk gjorde alla allt själv. Folk skrev assemblerprogram till datorer man knåpat ihop själv, säger Johan Fornaues.

Sedan kom mikroprocessorerna. Och med dem generella och pålitliga operativsystem och kompilatorer - den som hittade programfel i operativsystemet VRTX kunde få en folkvagn, "find a bug and get one".

Programmerarna kunde flytta ett steg upp i näringskedjan. Det är "den första vågen" i Johan Fornaeus historieskrivning, operativsystem och verktyg blir Cots - customer off the shelf - hyllprodukter.

Den andra vågen kom när företag som Wind River började sälja paketlösningar med TCP/IP och ethernetanslutna utvecklingsverktyg.

Vi fick standardbussar. Avlusning och utveckling görs via prober. Och system med multipla kort byggs i standardiserade rack. Men inbyggda system är fortfarande isolerade autonoma system, eventuellt kommunicerande internt i lokalnät.

I den tredje vågen kommer inbyggnadssysstemen att koppla upp sig på Internet mot hela världen.

Det är här Johan Fornaeus står beredd med verktygen. Säkerhet är en av utmaningarna.

- Systemen har stått för sig själva, inbrottsrisken har varit försumbar. Men nu kommer bokstavligen miljarder datorer åt din hårdvara, säger Johan Fornaeus.

Lösningen är den nya versionen av Internetprotokollet, IPv6, och dess inbyggda säkerhetsprotokoll.

Ljungmans bensinpumpar

Historien om Johan Fornaeus första storverk, OSE, börjar i ett svenskt högteknologiskt vapen, namnet är hemligt.

Dess radiosystem består av 10 CPU-noder med flera program i varje nod. Alla pratar de med varandra.

Johan Fornaeus såg en möjlighet att förenkla systembygget: Ett program som sänder data ska inte behöva bry sig om huruvida mottagaren befinner sig i en annan nod eller samma.

- Huvudsyftet var att det skulle se likadant ut ur programmets perspektiv, säger Johan Fornaeus.

Extra programvara mellan programmet och hårdvaran vakar över noderna och kopierar data över bussen när det behövs. Programmeraren kan koncentrera sig på systemets funktion.

Med tekniken som grund kan kärnan notera vilka noder som fungerar. Det ger programmeraren möjlighet att hantera noder som faller ifrån.

Konceptet formulerade Johan Fornaeus efteråt i den första versionen av OSE.

- Jag tyckte det skulle vara kul att göra en riktig operativsystemskärna av tekniken, säger Johan Fornaues.

Han berättade för sina chefer på Enea vad han gjort, "på skoj, hemma".

Cheferna på Enea tände, och det blev Johan Fornaeus karriär de närmaste åren framöver att resa runt och sälja systemet.

Första användaren kom 1986, Ljungmans bensinpumpar. Det stora genombrottet i Ericssons GSM-projekt kom 1989. OSE besegrade VRTX på mållinjen.

Ordern öppnar dörren till Ericsson som ett år senare har 50 Enea-konsulter som arbetar med OSE OSE är en ny typ av inkomstkälla för Enea. Det ger licensintäkter och konsultuppdrag. Johan Fornaeus får uppdraget att dra igång fler OSE-liknande projekt.

Men intresset för att bygga operativsystem finns kvar. 1992 slutar Johan Fornaeus och två kollegor på Enea för att bygga ett realtidsoperativsystem som följer Posix-standarden.

Operativsystemet - Unicore - säljs och blir en ny version av VRTX. Det möter sitt öde hos Mentor Graphics, som misslyckas att sälja det. Johan Fornaeus hänger med som konsult fram till 2000.

Då är vi framme i nutid. Med kollegan Ulf Olofsson bildades Interpeak. Lennart Bång anslöt sig från programföretaget Netstream och Roger Bodén från säkerhetsföretaget Parallel Consulting Group.

Interpeak började från noll och utgick inte - som många andra - från den nätverksprogramvara som finns som öppen källkod.

- Den är bra och stabil men kräver Unix och mycket minne. Den är inte lätt att placera i ett inbyggt system, säger Johan Fornaues.

Bland kunderna finns Hitachi, Fujitsu, Ericsson och IBM.

- Våra stora kunder skulle mycket väl kunna utveckla allt själva, men de anser att det inte lönar sig, säger Johan Fornaues.

- De mindre överväger det inte ens.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)