JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Reviderat RoHS klubbat i somras

Reviderat RoHS klubbat i somras

Efter två år av förhandlingar antogs det reviderade RoHS-direktivet den 8 juni. Den 1 juli publicerades det i EU:s officiella tidning och medlemsländerna har nu 18 månader på sig att implementera det i sina regelverk vilket i praktiken innebär att det börjar gälla senast den 2 januari 2013.
Processen med att få igenom det reviderade RoHS-direktivet genom EU:s kvarnar blev inte helt oväntat utdragen. Men förseningen har inte påverkat innehållet. Inga nya ämnen blir förbjudna, däremot införs ett krav på CE-märkning.

Betydligt fler produkter omfattas av det reviderade RoHS-direktivet. Det gäller bland annat medicinsk elektronik och industriellelektronik som är undantagna idag. Dessutom införs en helt ny kategori för att täcka in gråzonsprodukter, det vill säga produkter som inte finns med i någon kategori men som inte heller undantagits i direktivet.

Även om man lagt till en elfte kategori finns det fortfarande elektrisk och elektronisk utrustning som inte omfattas av direktivet. Det gäller till exempel försvarsmateriel, solpaneler i system liksom produkter för forskning och utveckling.

Elektroniktidningen skrev en längre artikel om det reviderade RoHS-direktivet i april (länk) och den officiella texten finns här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)