JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oscilloskopet för alla domäner

Oscilloskopet för alla domäner

Amerikanska Tektronix har korsat sitt storsäljande blandsignal­oscilloskop DSO4000 med en spektrumanalysator. Resultatet är MDO4000, det första blanddomänoscilloskopet.
– Vi ser MDO4000 som den största händelsen på oscilloskopmarknaden på 20 år och en nyhet som kommer att förenkla vardagen för alla dem som avlusar inbyggda system med en radiodel, säger Roy Siegel som är ansvarig för oscilloskop på Tektronix.

Företaget har precis som många andra konstaterat att det blir allt vanligare att addera en trådlös kommunikationslänk i allt från spelkonsoler, kameror, musikspelare och energimätare till hushållsapparater. Det här leder till att man allt oftare ser en spektrumanalysator bredvid oscilloskopet i utvecklingslabben.

Men instrumenten är inte korrelerade och det kan därför vara svårt att se om digitaldelen stör radion eller tvärt om. Särskilt om det handlar om intermittenta fel.

Med MDO4000 blir det lättare eftersom instrumentet innehåller ett oscilloskop, en logikanalysator och en spektrumanalysator. Data som fångas in av de tre delarna är tidsmässigt synkroniserade. Det går därför lätt att studera om ett hopp i frekvensen till exempel stör en databuss när alla signalerna från alla tre domänerna kan spelas både framåt och bakåt.

Vid en snabb anblick är det dock svårt att se någon skillnad på det nya instrumentet och på ett vanligt blandsignaloscillokop. Nykomlingen baseras nämligen på Tektronix storsäljare DSO4000 men har fått en extra w/N-kontakt längst till höger och några nya knappar för att styra spektrumdelen.

Annars är formatet och utseendet detsamma som tidigare. Inte heller priset har höjts särskilt mycket. Spektrumdelen adderar bara 3 100 dollar till priset som börjar på 19 900 dollar för den enklaste modellen.

För det får man fyra oscillo­skopkanaler, 16 logikkanaler och en rf-kanal. Bandbredden på oscilloskopdelen är antingen 500 MHz eller 1 GHz medan rf-kanalen har ett band på 50 kHz till 3 GHz respektive 6 GHz beroende på modell.

– Frekvensdelen motsvarar en enkel spektrumanalysator men en stor skillnad är att spannet är 1 GHz vilket är 300 gånger mer än vad klassiska spektrumanalysatorer har, säger Roy Siegel.

Skillnaden hänger samman med att det inte är en vanlig spektrumanalysator som Tektronix stoppat in utan något som man skulle kunna kalla en FFT-analysator. Spektrum skapas nämligen utgående från en AD-omvandlare på 10 GSa/s, för övrigt samma AD-omvandlare som används i oscilloskopdelen av instrumentet.

Spannet blir därför imponerande medan övriga prestanda ligger på samma nivå som en vanlig spektrumanalysator.

I första vändan finns inte några dedicerade ­analyspaket för till exempel Bluetooth, wlan, GPRS eller 3G, men det lär bara vara en tidsfråga innan det kommer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)