JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hack i halvledartillväxten

Efter att ett antal halvledarbolag sänkt sina prognoser för det tredje kvartalet tror nu analytiker att 2011 blir ett år med minskad totalförsäljning. För 2012 ser det dock ljusare ut.
Minus 1,6 procent. Så lyder den senaste prognosen för årets halvledarförsäljning från analysföretaget Semico Research.

– Alla indikatorer har tyvärr flyttat till negativt, kommenterar analytikern Joanne Itow i sin blogg på EBN Online.

De flesta analytiker har annars hittills spått en tillväxt under 2011, på mellan 3 och 7 procent. Men Joanne Itow menar att varningsteckningen började synas redan i våras. Och orsaken denna gång är inte halvledarindustrins egna misslyckanden, utan den globala ekonomiska ohälsan parat med jordbävningen i Japan i mars. Flera halvledarbolag, däribland Fairchild, har också nyligen gått ut med sänkta prognoser för årets tredje kvartal.

Svackan ser dock ut att bli kortvarig, tror Joanne Itow. Huvudskälet är att många stora halvledartillverkare är på väg in i nya teknikcykler. Intel ska börja producera kretsar på 22 nm före nyår, och såväl TSMC som Globalfoundries håller på att introducera sina 28 nm-processer. Sådant brukar dra upp försäljningen, då den nya tekniken ger konstruktörer möjlighet att klämma in nya funktioner eller dra ner strömförbrukningen i de befintliga.

– Andra halvåret 2012 blir en bra tidpunkt att lansera nya elektronikprodukter, skriver hon.

Globalfoundries – förr den del av AMD som stod för produktionen – säger för sin del att bolaget inte tänker dra ner på sina investeringar, utan fortsätter sin utbyggnad i såväl Dresden som i New York. I planen ingår 20 nm-processer, och långsiktigt till och med 14 nm.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)