JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rohde vässar spektrumanalysen

Rohde vässar spektrumanalysen

– Det är 25 år sedan vi lanserade den första spektrumanalysatorn så det är ett stolt ögonblick för mig nu när vi kommer med en ny flaggskeppsmodell, säger Josef Wolf som är ansvarig för spektrum- och nätverksanalysatorer på Rohde & Schwarz.
Nykomlingen har fått beteckningen FSW och ska på sikt ersätta både FSU- och FSQ-familjerna. Än är dock frekvensområdet inte lika stort, det stannar på 26,5 GHz, så några modeller av de äldre serierna kommer att finnas kvar under en tid.

– Med FSW vill vi tillfredsställa kraven från de mest krävande kunderna.

Dessa hittar man inte helt oväntat inom försvars- och rymdindustrin men också bland företag som utvecklar produkter för trådlös kommunikation. Kraven handlar bland annat om lågt fasbrus, lågt gitter och stora bandbredder.

Instrumentet går att få med en bandbredd på upp till 160 MHz vilket bland annat behövs för den kommande wlan-standarden 802.11ac men också för nästa versioner av LTE.

Här kan det vara på sin plats att nämna att analysatorn parallellt kan demodulera GSM, 3G och LTE. Det hänger samman med att instrumentet utgår från de I/Q-signaler som fångats in och sedan demodulerar dem enligt till exempel 3G, GSM och LTE för att slutligen presentera dem i var sitt fönster på skärmen.

– I dagens instrument görs det seriellt, då ser man inte om de olika standarderna stör varandra, säger Josef Wolf.

FSW-familjen kommer i tre modeller med en bandbredd från 2 Hz upp till 8 GHz, 13 GHz eller 26,5 GHz. Fasbruset är under -137 dBc mätt med 1 Hz och 10 kHz offset vid 1 GHz. Vid 10 GHz är fasbruset bättre än -128 dBc. Enligt Rohde & Schwarz är det upp till 10 dB bättre än vad konkurrenterna klarar.

Det genomsnittliga brusgolvet (DANL) ligger på -169 dBm mätt över 1 Hz vid 2 GHz men utan förförstärkaren och särskild brusreducering. Tar man till det senare sjunker brusgolvet ytterligare 13 dB.

Mätnoggrannheten är 0,4 dB upp till 8 GHz.

Även om mycket handlar om den tekniska specifikationen är det första man lägger märke till den stora skärmen på 12,1 tum som nästan trängt ut alla knappar från fronten. Skärmen är tryckkänslig och användargränssnittet har hämtats från företagets oscilloskopfamilj. Man kan inte bara göra inställningar genom att trycka på  virtuella knappar, det går att skapa nya fönster, flytta runt dem, zooma, skala och göra mätningar med pekfingret. Råkar man slinta finns en ångraknapp att tillgå.

– Dessutom är instrumentet snabbt, upp till 30 gånger snabbare än föregångarna, säger Josef Wolf.

Bland annat klarar det att göra upp till tusen svep per sekund.

Trots att FSW ett klassiskt, fristående instrument är det ändå modulärt i den meningen att man inte behöver köpa alla tillägg från början. De flesta går att installera i efterhand, antingen av användaren själv, eller hos ett servicecenter om ingreppet kräver en kalibrering. Det senare gäller om man vill uppgradera bandbredden. Andra uppgraderingar som är möjliga att göra är en integrerad signalgeneratorn, byte av processorkort, byte av hårddisk och byte av kraftaggregat.

– Även om det är ett helt nytt instrument så är det kompatibelt med våra äldre modeller, faktiskt även med många av konkurrenternas modeller.

Det innebär att man kan fortsätta använda befintliga testprogram även om man byter ut själva instrumentet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)