JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Staten satsar 21 miljoner på kiselkarbid
Om tio år ska hälften av alla svensktillverkade medelstora och stora elprodukter innehålla kiselkarbid. Det målet hoppas Vinnova och Energimyndigheten uppnå med ett nytt program, med en budget på 21 miljoner kronor.
Syftet med utlysningen, kallad "Industridrivna FoU-projekt och SiC Power Center" är att ge stöd åt systemföretag som utvecklar teknik med kiselkarbid, SIC, för energieffektiva tillämpningar.

– Insatsen förväntas bidra till energieffektivisering genom accelererad användning av lösningar baserade på kiselkarbid. Sådana produkter har potential att bli effektivare än de som är etablerade idag, skriver Vinnova i ett pressmeddelande.

Ambitionen är att inom fyra år utveckla systemlösningar för kiselkarbid. För att komma i fråga för medel från programmet ska ett projekt sikta på utveckling av nya produkter som på något sätt innehåller SiC. På längre sikt är förhoppningen att hälften av alla elprodukter som görs i Sverige med förbrukning över 10 kW ska innehålla kiselkarbid.

Medel från programmet kan sökas varje halvår med start i höst. Programmet avslutas 2015. Energimyndigheten satsar 9 miljoner kronor och Vinnova, som hanterar det praktiska kring utlysningen, satsar 12 miljoner kronor.

Nyligen berättade forskningsinstitutet Acreo om sina planer att knoppa av sin tillverkning av kiselkarbid i ett SiC-foundry kallat Ascatron (länk).
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus