JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Om tio år ska hälften av alla svensktillverkade medelstora och stora elprodukter innehålla kiselkarbid. Det målet hoppas Vinnova och Energimyndigheten uppnå med ett nytt program, med en budget på 21 miljoner kronor.
Syftet med utlysningen, kallad "Industridrivna FoU-projekt och SiC Power Center" är att ge stöd åt systemföretag som utvecklar teknik med kiselkarbid, SIC, för energieffektiva tillämpningar.

– Insatsen förväntas bidra till energieffektivisering genom accelererad användning av lösningar baserade på kiselkarbid. Sådana produkter har potential att bli effektivare än de som är etablerade idag, skriver Vinnova i ett pressmeddelande.

Ambitionen är att inom fyra år utveckla systemlösningar för kiselkarbid. För att komma i fråga för medel från programmet ska ett projekt sikta på utveckling av nya produkter som på något sätt innehåller SiC. På längre sikt är förhoppningen att hälften av alla elprodukter som görs i Sverige med förbrukning över 10 kW ska innehålla kiselkarbid.

Medel från programmet kan sökas varje halvår med start i höst. Programmet avslutas 2015. Energimyndigheten satsar 9 miljoner kronor och Vinnova, som hanterar det praktiska kring utlysningen, satsar 12 miljoner kronor.

Nyligen berättade forskningsinstitutet Acreo om sina planer att knoppa av sin tillverkning av kiselkarbid i ett SiC-foundry kallat Ascatron (länk).
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)