JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Guldtrådar får uniformen att tala

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology har tagit fram tunna fiber, till exempel guldtrådar, som kan vävas in i tyget på soldatuniformer och få kläderna att "tala" utan hjälp av transistorer eller processorer.
MIT-forskarna samarbetar med forskare inom den amerikanska armén i Institute for Soldier Nanotechnologies för att ta fram uniformer som underlättar kommunikationen mellan soldater i krig.

Nu lättar man få förlåten till den forskning som ser mycket lovande ut - mikroskopiska trådar av isolatorer, ledare och halvledare som vävs in i uniformstyget och registrerar soldatens kondition.

- Din unform talar om för de övriga i din trupp vem du är, när du skadades, var du är skadad, hur svårt skadad du är etcetera, säger institutets chef John till tidningen Wired.

Det talande tyget talar också om för soldaterna om det är vän eller fiende som döljer sig i stridsröken framför.

Än så länge är trådarna för tjocka för att vara riktigt användbara. Målet är komma ned från dagens 1 millimeter till 100 mikrometers tjocklek.

Ett annat problem som måste lösas är att att kommunikationen än så länge är begränsad till 75 meter och att det måste vara fri sikt mellan soldaterna som bär de talande uniformerna.

Materialprofessorn Yoel Fink vid MIT säger till Wired att ambitionen är att kunna täcka upp avståndet mellan öga och öra - att kompensera för den begränsade räckvidd som rösten har.

Länk till artikeln i Wired.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)