JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Laddar för smarta elnät

Laddar för smarta elnät

Enbart var tredje elnätsägare i södra Sverige känner till de viktigaste teknikerna för smarta elnät. Det visar en utredning från lobbyorganisationen Power Circle, som med stöd från Energimyndigheten nu ska sprida kunskap om smarta elnät.
Totalt kan det vara möjligt att ansluta närmare 900 megawatt förnybar elproduktion till de lokala elnäten i södra Sverige utan dyra förstärkningar. Det har framkommit i en färsk kartläggning där 89 elnätsföretag svarat på frågor om sina distributionsnät. I undersökningen har enbart mindre anläggningar på mellan 0,1 och 20 MW ingått, eftersom det framför allt är dessa som det går att placera i lokala distributionsnät.

Dessvärre känner bara en tredjedel av lokalnätsägarna i södra Sverige till de viktigaste teknikerna för smarta elnät, vilket Power Circle nu ska försöka ändra på.

– Jag ser fram emot att anta den stora utmaning det innebär att anpassa budskapet till att bli spännande och undvika det svårbegripliga som ofta förknippas med el och elnät, säger Malin Hansson projektledare för Power Circles nya projekt.

Förutom Power Circle ingår KTH och Svensk Energi i projektet, vars mål är att servera både elnätsägare och allmänhet mer kunskap inom teknikområdet smarta elnät.

Startskottet för projektet går i augusti, men intresserade är välkomna att ta kontakt med  projektledare Malin Hansson redan nu (länk).

Power Circle är elkraftbranschens intresseorganisation, som bland annat driver statistikdatabasen Elis – Elbilen i Sverige.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)