JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel släpper produkter för IVI

Ihttp://www.etn.se/images/stories/-2014/6/IIV2.jpgntels nya produktområde In-Vehicle Solutions inleder sin verksamhet med att släppa hårdvara och mjukvara för konstruktion av fordons-infotainment på Atom-processorer. På längre sikt är In-Vehicle Solutions också intresserat av säkerhet, uppkopplade bilar och autonoma fordon.
Hårdvaran bygger på Intels systemkrets Atom E3800 och är fläktlös. Chassina är temperaturanpassade. Mjukvaran baseras på en Linuxversion som bootar på två sekunder.

 http://www.etn.se/images/stories/-2014/6/IIV2.jpg
Plattformen bygger på en Intel Atomprocessor. Klicka för större bild.
På mjukvarusidan öser Intel fordonselektronikkompetens ur sitt eget dotterbolag Wind River. Dessutom annonserar Intel partnerskap med Mobica, Symphony Teleca och XSe. Och med Wind Rivers gamla rtos-konkurrenter Green Hills och QNX.

Infotainment-system för fordon (IVI) är en lönsam nisch. Intels Internet of Things-grupp hade 482 miljoner dollar i intäkter under första kvartalet och pengarna kom i stor utsträckning från IVI.

Intel-teknik används idag i bland annat BMW:s Navigation System Professional som finns i företagets alla bilmodeller och i förarinformationssystemet i årsmodell 2015 av Hyundai Genesis.

Efter IVI har Intel storslagna planer inom fordonselektroniken. Framför allt inom fordonssäkerhet och självkörande bilar.

Intel har engagerat både etnologer och antropologer för att göra vägarna säkrare och förargränssnittet mer intuitivt. Företaget driver två forskningsprojekt: Personal Vehicle Experience och Secure My Connected Car. Den senare handlar om att säkra bilens datorer mot cyberattacker med hjälp av minnesskydd och säkerhetsprodukter som whitelisting från dotterbolaget McAfee.

Företaget plockade nyss också lite pengar ur en 100 miljonerdollarsfond – Intel Capital Connected Car – och lade dem i japanska ZMP som utvecklar teknik för självkörande bilar med hjälp av radar, sensorer och kameror.

Intel påminner till slut om sina äldre investeringar i fordonselektronik.  Företaget äger bland annat en femtedel av svenska Tobii som enligt Intel bland annat använder sin ögonstyrningsteknik i avancerade förarassistanssystem.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)