JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Öppna IoT-protokollet når version 1.0.0

VSCPÖppna IoT-protokollet når version 1.0.0

Det 14 år gamla protokollet VSCP (Very Simple Control Protocol) finns till slut i version 1.0.0. VSCP är ett öppet ramverk för IoT som hanterar hela systemet från sensorer och mikroprocessorer till presentation och insamling av data.
Åke Hedman
Åke Hedman
– Det här är en milstolpe för VSCP & Friends, säger Åke Hedman, vd för konsulten Grodans Paradis och en av utvecklarna av ramverket.

Utöver kommunikationsprotokoll ingår firmware, mjukvara och bibliotek i ramverket – det är vad ”& Friends” står för.

Här finns firmware-exempel för flera arkitekturer. För Windows och Linux finns mjukvarulösningar och  hjälpbibliotek. VSCP har lösningar för att identifiera och konfigurera enheter, och för att uppdatera enheter på ett enhetligt sätt, allt oberoende av transportmedium och processorarkitektur.

– VSCP är numera mycket mer än bara ett protokoll. Sanningen är nog att "protocol" egentligen skulle ha bytts ut mot "framework" för många år sedan, men namnet får leva kvar eftersom VSCP nu är inarbetat, säger Åke Hedman

TCP/IP-protokollen har stötts sedan start, på den tiden när IoT kallades sensornät och M2M. Nytt i version 1.0.0 är möjligheten att kommunicera via websockets och REST-gränssnitt.

En komplett webbserver ingår i paketet och via ett Javascript-bibliotek kan man skapa dynamiska användargränssnitt med tryckknappar, aktiva element, tabeller och diagram.

En grundtanke med VSCP-modellen är att näten ska kunna byggas autonoma utan en värddator. En trevlig detalj är att mätvärden har en storhet – de levereras alltid tillsammans med en SI-enhet.

Åke Hedman beskriver VSCP som en David-mot-Goliatutmanare mot de stora företagen.

– Men det fina med den abstraktion som VSCP & Friends presenterar mot hårdvaran är att lösningar byggda med VSCP & Friends idag, alltid och oförändrade kommer att kunna kopplas ihop med en framtida dominerande standard för M2M/IoT.

Mer information om VSCP finns på www.vscp.org

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)