JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lidar utan rörliga delar

Lidar utan rörliga delar

Amerikanska Darpa rapporterar om lyckade försök med en CMOS-baserad lösning för att svepa laser kring självkörande bilar. Tekniken är betydligt billigare och dessutom robustare och snabbare än dagens lösningar.
Att kartlägga omgivningen med en laser ger en mycket exakt karta som kan användas för bland annat självkörande bilar. Men tekniken är både dyr och känslig eftersom lasern styrs mekaniskt.

På radiosidan har man länge kunnat forma antennens lob på elektronisk väg genom att skicka samma signal men i olika fas och amplitud till en matris av antenner. Tekniken är ursprungligen utvecklad för militära ändamål men ser ut att bli en av byggstenarna i den kommande 5G-standarden.

När det handlar om att styra riktningen för en laser har man hittills varit hänvisad till mekaniska lösningar som både är dyra, stora, förhållandevis långsamma och dessutom känsliga för miljöpåverkan.

I Darpaprojektet Sweeper (Short-range Wide-field-of-view Extremely agile Electronically steered Photonic EmitteR) har man visat att det går att flytta lasern 100 000 gånger per sekund med en ren halvledarlösning. Dessutom är ”synfältet” för systemet 51 grader vilket är rekordmycket för en halvledarlösning.

Darpa söker nu företag som vill kommersialisera tekniken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)