JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så här släpper Volvo ratten


Redan 2017 ska 100 Volvobilar köra själva på infartsvägarna till Göteborg. Två paddlar på ratten i kombination med bilder på instrumentbrädan ska hantera överlämningen av ansvaret mellan förare och fordon i Drive Me, som projektet döpts till.
Knappa in destinationen, starta bilen och kör iväg. När du kommer in på en sträcka där bilen kan köra själv markeras det på kartan samtidigt som de två paddlarna på ratten börjar blinka. För att överlämna körningen till bilen håller du paddlarna intryckta en kort stund. Skärmen bekräftar övertagandet genom att de dubbla strecken som symboliserar motorvägen blir ett enda samtidigt som paddlarna lyser med ett stadigt sken.

På skärmen kan du hela tiden se hur lång tid det är kvar innan du måste ta över körningen igen. Under tiden anpassar bilen körningen till trafiken och kan även hantera omkörningar.

När det börjar bli dag att fatta ratten startar en nedräkning och paddlarna börjar blinka. Trycker du inte in dem för att konfirmera att du tar över så stannar bilen av sig självt.

Det var i december 2013 under överinseende av dåvarande kommunikationsminister Catharina Elmsäter-Svärd som Volvo avslöjade att företaget skulle göra ett försök med 100 självkörande bilar på infartsvägarna till Göteborg år 2017.

Med jämna mellanrum kommer rapporter om olika framsteg i projektet. I februari rapporterade Volvo exempelvis att ett nätverk av sensorer, molnbaserade positioneringssystem plus intelligenta broms- och styrtekniker fanns på plats.

Till att börja med kommer bilarna bara att köra autonomt på vissa vägar med lämpliga förutsättningar, bland annat utan mötande trafik och oskyddade trafikanter.

Rent praktiskt ska systemet kunna hantera alla mer eller mindre komplicerade situationer, från pendlartrafik till hög trafikintensitet och kritiska lägen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)