JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk experimentlåda för FMCW-radar

Svensk experimentlåda för FMCW-radar

Göteborgsföretaget Uniquesec har släppt en ny och billigare version av sin basbandsplattform FMCW-radar som bland annat ska användas för att utveckla algoritmer som automatiskt detekterar och klassificerar olika radarmål.

– Vårt förra kort var designat för en specifik kund, det här är billigt, mer generellt och gör att vi snabbt kan ta fram mindre serier till kunder, säger Kasra Haghighi.

En radar är väldigt bra på att detektera avstånd till objekt men sämre på att klassificera dem. Den har exempelvis svårt att avgöra om ett eko kommer från en människa eller en vägskylt.

Ett sätt att förbättra systemen är att addera information om rörelsemönster för olika objekt. Då går det att skilja vägskylten från människan, men också klara svårare uppgifter som att skilja ett barn från en hund. Dessutom kan systemet ge hastighet och riktning på objekten.

Det är den här typen av algoritmer som Uniquesec utvecklar, algoritmer som automatiskt detekterar och klassificerar olika radarmål.

Algoritmerna körs på basbandskortet som utvecklats tillsammans med konsultföretaget Avilar och kontraktstillverkaren Frontside.

Basbandskortet fungerar med tre radarmoduler från tyska Innosent som alla arbetar på 24 GHz. Det är en modul med lite bredare lob, 45x38 grader, en med smalare lob, 11x11 grader och en med dubbla mottagarkedjor vilket kan användas för att få fram vinkeln till målet.

– Vi kommer att använda kortet i olika stadier av utvecklingsarbetet, från att samla in signaler, i prototyparbetet, för fälttester och för mindre beställningar.

Bland annat har Chalmers visat intresse för kortet som kan användas i både undervisning och forskning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)