JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Brittiska Cyan, som utvecklar kommunikationsplattformar för smarta städer, köper Stockholmsföretaget Connode, som utvecklat en meshbaserad kommunikationsenhet till smarta elmätare. Den svenska tekniken har nått stora framgångar i Indien och Storbritannien och ska hjälpa Cyan att nå ut globalt.

Svenska Connode har utvecklat en lösning för automatisk avläsning av elmätare som bygger på redundant och självreglerande radiobaserat mesh-nätverk med inbyggd säkerhet. Radiodelen använder protokollet 6LoWPAN, det vill säga IPv6 över 802.15.4.


Företaget har hittills haft stora framgångar i Storbritannien, där regeringen pekat ut att cirka 53 miljoner smarta el- och gasmätare i runt 30 miljoner hem ska kopplas upp till molnet fram till 2020.

Samtidigt har det svenska företaget visat framfötter i Indien. Nyligen ingick det ett samarbete med Reliance Energy – en del av det indiska konglomeratet Reliance Industries med över 6,4 miljoner kunder –  om att bygga smarta stadslösningar i Mumbai. I ett första pilotprojekt sak smarta mätare, gatubelysning och annat anslutas med hjälpa av Connode IPv6-lösning. Enligt uppgift blir det den första utbyggnaden av smarta mätare som är  kompatibla med de kommunikationsstandarder som den indiska regeringen nyligen beslutat om.

Cyan fokus är smarta lösningar för  belysning liksom smart avläsning av el, gas och vatten. Genom köpet av Connode adderar företaget 6LoWPAN till sin produktportfölj, samtidigt som det också får hjälp att nå ut till marknader som Indien, Iran, Afrika och Kina, men också Europa och andra västerländska länder.

Cyan, grundat 2002, är noterat på AIM (Alternative Investment Market) i London. Innan köpet går igenom ska det godkännas av aktieägarna vid en bolagsstämma den 30 juni 2016.

Köpesumman har inte angivits.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)