JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oscilloskoppenna prövar lyckan på CrowdsupplyDen ser ut som en tjockare tuschpenna och styrs från en surfplatta eller smartmobil. Idag startade en gräsrotskampanj för det minimala oscilloskopet Aeroscope som ska dra in 100 000 dollar.

Oscilloskopet är som den schweiziska armékniven för elektronikingenjörerna, bra att ha till det mesta samtidigt som det trivs bäst i labbet. De flesta modeller behöver 230 V och dessutom är probarna anslutna med sladdar till instrumentet.

Alexander Lee och Jonathan Ward har undanröjt bägge begränsningarna med den kombinerade proben och oscilloskopet Aeroscope som dessutom är batteridrivet.

– Vi har designat Aeroscope med en specifikation som är tillräckligt bra för oss som är proffs men till ett pris som är överkomligt för hobbyister och makers, säger Jonathan Ward i filmen på Crowdsupply där finansieringskampanjen körs.

Det som triggade honom att starta utvecklingen var när han höll på med en robot som krånglade. Felet dök bara upp när han körde den och det var i princip omöjligt att proba signalerna med ett vanligt oscilloskop.

Tillsammans med den tidigare kollegan Alexander Lee på Agilent (idag Keysight) började han för två år sedan att utveckla instrumentet som för några timmar sedan startade en finansieringskampanj på Crowdsupply. Pengarna ska användas för att få igång tillverkningen som kommer att ske i USA med start sent i höst.

Det enkanaliga oscilloskopet har en bandbredd på 100 MHz och samplar med 500 MSa/s. Kontakten för proben är lite ovanlig för att vara ett oscilloskop, det är en SMA-kontakt som normalt används i rf-tillämpningar och inte den större BNC-kontakten.

För den som inte vill göra sin egen prob finns ett paket med adaptrar som bland annat innehåller en rakt probspets med jordklämma liksom två sladdar med klämmor.

Priset på de första 25 exemplaren av Aeroscope är satt till 259 dollar plus frakt vilket är 100 dollar under det kommande försäljningspriset. Det finns också ett paket med olika probtillbehör för 25 dollar.

Oscilloskopet kopplas till en smartmobil eller surfplatta med Bluetooth och den tillhörande appen används för att styra instrumentet och visa signalen. För den som vill skapa en egen tillämpning finns allt som öppen källkod.

Kampanjen finns här (länk).

Specifikation:
Analog bandbredd: 100 MHz
Samplingshastighet: 500 MSa/s
Anslutning: Bluetooth 4.1 upp till cirka 6m
Ingångsområde: ±40 V
DC noggrannhet: ±3 procent
Offset: ±40V (±20V offset för 20mV/div)
Minne: 10kSa
Ingångsimpedans: 10MΩ || 12pF
Upplösning: 20 mV/div till 10 V/div
Operativsystem: IOS (Android kommer senare), båda som öppen källkod
Batteritid: 4-8 timmar
Aktivitetssensor: (ger längre batteritid)
Dimensioner: 20x30x118 mm
Vikt: 50 g

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)