JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optokoppling ger högre dynamik

Genom att isolera oscilloskopproben optiskt går det att höja dynamiken dramatiskt och därmed se små fenomen som annars döljs i bruset. Tekniken som döpts till IsoVu kommer från Tektronix och passar perfekt för kraftelektronik.

IsoVu använder en elektro-optisk sensor som konverterar den elektriska signalen i probspetsen till en optiskt modulerad signal, därmed blir testobjektet elektriskt isolerat från oscilloskopet. Systemet har fyra stycken lasrar, en optisk sensor, fem optofibrer och avancerad teknik för återkoppling och styrning. Även kraftmatningen av proben sker via en optisk fiber.

Tektronix har ansökt om tio patent för att skydda tekniken.

Men hjälp av IsoVu går det att mäta små differentiella signaler ner till 5 mV även när de ligger överlagrade på två likadana signaler med stor amplitud (common mode voltages). Bandbredden är 0 Hz till 1 GHz.

Tekniken smygvisades på kraftelektronikkonferensen APEC i våras. Just konstruktörer av kraftprodukter inklusive de som använder transistorer av GaN och SiC finns i målgruppen eftersom instrumentet har ett CMRR (common mode rejection ratio) på 120 dB upp till 100 MHz. Går man upp till 1 GHz sjunker CMRR till 80 dB.

Enligt Tektronix har konkurrenterna som bäst ett CMRR på cirka 20 dB vid 100 MHz.

IsoVue finns i sex modeller med en bandbredd på 200 MHz, 500 MHz och 1 GHz där fiberkablarna är tre eller tio meter långa.

Priset startar på 12 000 dollar.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)