JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sensormatris mot trycksår

Nu har sensorer bokstavligt talat slagit sig ner i rullstolen. Men inte för att styra den, utan i form av en matris som upptäcker om en person inte sitter bra. Tekniken studeras i ett forskningsprojekt där rullstolstillverkaren Permobil och Mittuniversitetets forskningscenter Sensible Things that Communicate, STC, samarbetar.

Permobil – med säte i Timrå – tillverkar elektriska och manuella rullstolar samt sittlösningar. Företaget har sett ett behov av att kunna mäta hur den som använder en rullstol sitter. Fel sittställning kan leda till nedsatt blodcirkulation och även smärtsamma och ofta svårbehandlade trycksår.

I forskningsprojektet ”Smart – smarta system och tjänster” har Permobil tillsammans med forskare vid Mittuniversitetet utvecklat en sensormatris bestående av 16 sensorer som monteras under sitsen i en rullstol. Sensorerna mäter hur personen i rullstolen sitter och fördelar trycket över sittdynan.

– Tekniken ger oss bättre insikt i hur våra användare sitter och rör sig i sina permobiler, vilket på sikt kan leda till innovationer som främjar hälsan för den rullstolsburne, säger Tomas Stenlund, chef för mjukvaru- och elektronikutveckling på Permobil i ett pressmeddelande.

Sensordata kan sparas i själva rullstolen eller direkt skickas trådlöst till en dator där en illustration visar tryckfördelningen i realtid. En möjlighet kan också vara att skapa en form av träning där den rullstolsburne på en skärm får uppmaningar fördela trycket mot en viss sida för att skapa rörelse.

”Smart – smarta system och tjänster” är ett forskningsprojektet där STC tillsammans med 30 partners vill öka medvetenheten och kunskapen om smarta system och tjänster så att regionens företag, små som stora, kan dra nytta av den.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)