JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sade han ”iCar”?

I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg avstår Apples vd återigen från att förneka att företaget utvecklar teknik för självkörande bilar. Det tolkas allmänt som ett erkännande.

Apple bedriver utveckling inom ”autonoma system”. Det avslöjar Tim Cook i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg. Eller menade han möjligen ”autonoma bilar”?

Enligt ett rykte som är så gammalt att det betraktas som en etablerad sanning, utvecklar Apple en bil. En elbil eller en självkörande bil.

Apple har aldrig bekräftat detta. Igår fick Apple ytterligare en chans att förneka ryktet. Men valde att fortsätta att slingra sig.

– Du har sagt att bilar är att område som är moget för en omstörtande förändring. Hur viktigt är det att Apple inte hamnar utanför? När det gäller bilar? frågar nyhetsbyrån Blooomberg.

– Jag tror att det är en stor omvälvning som väntar där. Inte bara när det gäller självkörande bilar, utan också elektrifieringen, svarar Tom Cook, och fortsätter,

– Om du har kört helektrisk bil är det en helt otrolig upplevelse. Och det är helt otroligt att man inte behöver stanna vid bensinstationen.

– Plus att du har bildelningen ovanpå detta. Så du har tre förändringskrafter som verkar ungefär samtidigt. 

– Som vi ser på saken, det som vi fokuserar på – eller snarare som vi talat offentligt om att vi fokuserar på – är att vi fokuserar på autonoma system, betonar Tim Cook.

– Självklart är självkörande bilar ett av syftena med autonoma system – men det finns annat. 

– Vi ser det som alla AI-projekts moder. Det är antagligen ett av de svåraste AI-projekten att arbeta med. 

– Autonomi är något som är otroligt spännande för oss. Vi får se vart det leder oss. Vi avslöjar ingenting om vad det är som vi planerar vad det gäller produkter. Men vi ärliga med att det handlar om en grundläggande teknik, som vi ser som mycket viktig.

Här kan du se och höra Tim Cook-intervjun: länk.

Vad tycker du? Bekräftar Tim Cook att  Apple utvecklar teknik för självkörande bilar? 

Bloomberg själv sätter rubriken ”Cook Says Apple Is Focusing on Autonomous Car Systems” på sin intervju och majoriteten av de tidningar som idag citerar Bloombergs, har samma tolkning. 

Endgadget är ett av undantagen. Tidningen noterar att det som Tim Cook egentligen påstår är luddigt. 

Å andra sidan konstaterar Endgadget att Tim Cooks bekräftelse inte behövs, eftersom projektet ”uppenbarligen redan pågår för fullt”.

Här syftar Endgadget på avslöjanden om människor som Apple anställt, att Appletestbilar har setts på gatan, att Apple investerat en miljard dollar i kinesiska  bildelningsföretaget Didi som därefter öppnat ett självkörningslabb i Kalifornien.

Hur ligger det då till? Utvecklar Apple teknik för självkörande bilar?

Japp!

Enligt direkta uppgifter till Bloomberg i höstas har Apple  ett projekt kallat Titan som haft upp till tusen anställda. Det startades 2014 med ambitionen att ta fram en Apple-bil, med sneglingar mot både Google och Tesla.

Bloombergs avslöjande kom efter att Titan mötts av stora motgångar och skalats ner kraftigt. Idag finns inga planer hos Titan på en självkörande bil. Men detta kan komma att ändras.

Enligt Bloomberg befinner sig Titan i en utvärderingsfas. Innan detta år är slut kommer Apple att bestämma sig för hur Titan ska gå vidare.

Allting som Tim Cook sade igår till Bloomberg, harmonierar efter vad Elektroniktidningen kan se, med denna berättelse från i höstas om Titan

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)