JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brett stöd för Microsofts IoT-plattform

Mediatek, Nordic Semiconductor, NXP, Qualcomm, ST Micro, Silicon Labs och Toshiba – det är några av de företag som utvecklar systemkretsar för Microsofts nya IoT-plattform Azure Sphere.

TAR FAN I BÅTEN

Att Microsoft väljer Linux som operativsystem är en snackis. Microsoft ägnar annars mycket energi åt att försöka bromsa spridningen av Linux. Det är en konkurrent till de egna operativsystemen.

En risk med att släppa in Microsoft i värmen är att Linux kan drabbas av Embrace, extend, extinguish eller någon annan av de taktiker som Microsoft använder för att sabotera Linux.

Microsoft stämmer Linuxanvändare för IP-intrång och lägger tekniska och ekonomiska hinder i vägen för PC-tillverkare som vill stödja Linux. Företaget försöker skapa aversion för Linux bland annat genom att  kalla det för kommunism som sprider sig som cancer.  

En möjlig orsak till att Microsoft valde att ge Azure Sphere en  ”kommunistisk” kärna är att Microsoft misslyckats med att ta fram något eget som uppfyller kravbilden. En besläktad möjlighet är att Microsoft lägger sina utvecklingsresurser i mjukvaruskikten ovanför kärnan, i sin mjukvara för säkerhet, kommunikation, realtid och beräkningar. 

Elektroniktidningen har frågat Microsoft om det fortfarande är dess bedömning att Linux är kommunism och om det går att integrera Azure Sphere-mjukvarustacken med Linux utan att hela Azure Sphere blir öppen källkod.

Microsoft gör en massiv satsning på en egen IoT-plattform kallad Azure Sphere.

Den består av specialsydda kretsar, utvecklingsverktyg‚ en egen hårdvarusäkerhetsplattform kallad Pluton och Microsofts egen molntjänst Azure. Microsoft har till och med tagit fram en egen Linuxversion.

Vitvaror från amerianska Sub-Zero kommer att använda Azure Sphere, liksom produkter från andra tillverkare inom områdena jordbruk, energi och infrastruktur.

Plattformen kan jämföras med motsvarande satsningar som Amazon gjort med hårdvara kring operativsystemet Free rtos

Mediatek ska släppa en Azure Sphere-krets i volymer innan årets slut. Den heter MediaTek MT3620 och använder en Cortex-A7-kärna på 500 MHz och en Cortex-M4F-dubbelkärna. Den sistnämnda ska ge kretsen realtidsegenskaper.

Utöver seriella gränssnitt har Mediateks krets åtta AD-omvandlare, upp till 12 PWM-räknare och 72 GPIO-anslutningar.

Den innehåller även Microsofts säkerhetskärna Pluton som används för att etablera en root-of-trust. Det betyder att systemet litar på att utdata från Pluton är okomprometterat och korrekt. 

Pluton lagrar privata kryptonycklar och utför kryptering. Hjärnan i Pluton är ytterligare en M4F-cpu.

Kretsen stöder wifi med hjälp av en cpu från taiwanesiska Andes, en 32-bitars N9, en kärna som Andes postionerar ungefär mot Cortex M3.  Den – och allt annat som inte utvecklaren behöver – är låst så att utvecklaren inte kommer åt den och kan kompromettera den.

Mediateks krets kommer att användas i leksaker och barnen kommer därmed enligt Microsofts reklam att vara skyddade mot cyberattacker. 

Under mitten av året kommer Microsofts utvecklingsverktyg Visual Studio att börja stödja Azure Sphere OS. Om du är nyfiken kan du testa en betaversion redan nu.

I sitt moln Azure kommer Microsoft att sparka igång en tjänst kallad Sphere Security Service som utnyttjar Pluton för att bygga ett motståndskraftigt IoT-nät för kommunikation mellan noder och mellan noder och moln.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)