JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Protes med känsel vill ha inbyggnadspriset

”Som att sätta tungan på ett niovoltsbatteri, men ute i fingrarna.” Integrum har med sig en livs levande patient till visningen av de nominerade till årets Embedded Award. Han beskriver hur det känns att få elektrisk stimulering från trycksensoser i fingertopparna, när han skakar hand med mig, med sin protesarm.

Han är den första av hittills fyra, snart sex patienter som använder en ny protesteknik som utvecklas på AB Integrum i samarbete med Chalmers.

Det är långt kvar till science fictionvärldens artificiella arm som inte kan skiljas från en verklig arm i känsla och funktionalitet.  Men Integrums teknik representerar en stort kvalitativt steg framåt. Den nya tekniken går inte att jämföra med den gamla, intygar patienten som Integrum har med sig. Han är numera fullt arbetsför som lastbilschaufför. 

Det nya är gränssnitten. Tidigare sattes ett band kring armen som snappade upp musklernas elektriska signaler. Nu har elektroder direktkontakt med nervbanorna – kontakten är monterad inuti överarmsbenet.

Det här är den första protesteknik i världen som ger taktil återkoppling och som fungerar för permanent användning i naturlig hemmamiljö under längre tid. Det säger Integrum om sitt bidrag, The Artificiel Limb Controller.

Teoretiskt kan det i en framtid upprättas full kontakt mellan nerver, ben och muskler och elektronik i hand och arm, med hjälp av tusentals ledningar.  Integrum har bara sexton ledningar och använder idag fyra – två för en kniprörelse mellan protestumme och -pekfinger, och två för återkoppla signalen från trycksenoser i protesens fingertoppar till nerverna.

Integrum är en av tre företagsnominerade till årets upplaga – den sextonde –  av Embedded Award, priserna som delas ut till framstående aktuella svenska inbyggda system.

De andra två är Neonode, som ställer upp med sitt välkända beröringsfria pekgränssnitt, och Temperatur Sensitive Solutions som utvecklat ett smart etikett som kan verfiera att en produkt inte gått utanför sitt tillåtna temperaturmiljö under varutransport.

Presentationen av de nominerade ägde rum i dag i Stockolm.  Vinnarna kommer att meddelas under Embedded Conference Scandinavia den 6–7 november på Kistamässan i Stockholm.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)