JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinesisk styrkrets ersätter Arm med Risc V

Gigadevice släpper en familj styrkretsar på en 32-bitars Risc-V-kärna. De är kompatibla med företagets tidigare Arm Cortex M-kretsar och ger därmed en möjlighet att konstruera sig bort från brittiska Arm, som är utsatt för amerikanska handelsrestriktioner.

Kretsfamiljen finns redan i volymtillverkning i flera varianter. Den kan enligt Gigadevice användas bland annat för styrning, konsumentelektronik, IoT och artificiell intelligens.

Kretsarna är ”generella” vilket betyder att de inte är skräddarsydda för en specifik tillämpning. Det finns sedan tidigare bland annat  Risc-V-kärnor i styrkretsar, kryptokretsar och AI-acceleratorer.

Donald Trumps handelskrig har fått brittiska Arm att begränsa sina ingenjörers kontakter med kinesiska företag. Nu ger Gigadevice sina kunder en möjlighet att ta adjö av Arm och den osäkerheten. Mjukvaran till den nya Risc-V-kretsen ska enligt Gigadevice vara ”fullt kompatibel”  med företagets tidigare tre familjer Cortex M-styrkretsar. 

Risc-V-kärnan i kretsen är konstruerad i samarbete med kinesiska Nuclei System Technology. Den heter Bumblebee och tickar i 108 MHz. I den frekvensen levererar kretsarna 153 DMIPS och 360 Coremark-poäng. Detta är 15 procent högre prestanda än motsvarande Cortex M-kretsar. Dessutom för halva energiförbrukningen. I viloläge ska den ha 25 procent lägre energiförbrukning. 

Bumblebee har en tvåstegsrörledning men prestanda som en trestegs, enigt Gigadevice. Den utnyttjar prefetch och branch prediction och utför division och multiplikation på en enda klockcykel. Den har dessutom en 64-bitars timer, 16 interruptnivåer, två vilolägen och stöd för Jtag. 

Kretsfamiljen heter GD32VF103. Den finns i 14 olika modeller. De har 16–128 kbyte Flash, 6–32 kbyte SRAM-cache, två DMA:er, två 16-kanaliga 12-bitars AD-omvandlare på 2,6 MSPS med konfigurerbar upplösning, två 12-bitars DA-omvandlare. Dessutom har de en uppsättning seriella gränssnitt, inklusive USB 2.0 FS OTG och Can 2.0. Här finns också PWM, Hall-gränssnitt och diverse timrar. Och så kan de masstillverkas med krypterade id-nummer i Gflash. 

Det finns utvecklingsverktyg inklusive prototypkort, sensortkort, motordrivkort, skärmar och IoT-molnlösning.

Kretsen är liksom sina tidigare Cortex M-syskon benkompatibel med styrkretsar från ST. Den kompatibiliteten har hjälpt Gigadevice skapa sin marknad. Företaget har till dags dato skeppat 300 miljoner styrkretsar. Nästa år hoppas företaget med hjälp av Risc-V-kretsarna att kunna nå 400 miljoner totalt.

Hänäst planerar företaget en familj trådlösa kretsar med stöd för bland annat Wifi.

Gigadevice grundades 2006 och är en av Kinas största flashminnestillverkare.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)