JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Midsummer ökar tak-takten

Svenska Midsummer har ingått avtal med Medacciai, en italiensk tillverkare av böjda plåttak. Enligt avtalet ska Medacciai köpa solcellspaneler för drygt 300 miljoner kronor under fem år likaså ska företagen gemensamt utveckla och lansera en ny produkt anpassad för Sydeuropa.

Det är Midsummers helägda dotterbolag Midsummer Italia som har tecknat det färska samarbetsavtalet med Medacciai, som är baserat i södra Italien och specialiserat på böjda plåttak för kommersiella byggnader.

Medacciais böjda plåttak används exempelvis över sportarenor.

I avtalet ingår att Medacciai ska köpa 3,5 MW solpaneler per år under fem år, vilket motsvarar cirka 63 miljoner kronor årligen. Dessutom ska företaget tillsammans utveckla och lansera en ny produkt, kallad Panel Energy, som utgår från de två företagens specialitet – plåttak och solpaneler – och är anpassad för den sydeuropeiska marknaden.

– Vår italienska satsning har fått en flygande start, och jag är imponerad av de avtal vårt italienska dotterbolag redan har slutit med aktörer på denna spännande marknad, säger Sven Lindström, vd på Midsummer i ett pressmeddelande och adderar:

– Vi börjar redan fylla upp kapaciteten i vår nya fabrik innan vi ens har tillverkat den första solcellen. Avtalen är ett tydligt kvitto på att beslutet att bygga vår första megafabrik i Italien var helt rätt.

Järfällaföretaget Midsummer är ensamt i världen om att tillverka maskiner som gör CIGS-solceller (koppar-indium-gallium-selenid). Parallellt har företaget utvecklat egna diskreta produkter kring sina tunnfilmssolceller – här ingår solcellsmoduler för takpannor, för falsad takplåt samt för större kommersiella byggnader såsom industrilokaler eller idrottsarenor.

Det italienska dotterbolaget Midsummer Italia bildades under 2020 med uppgift att dra igång storskalig tillverkning av tunna och lätta solcellstak i en ny fabrik i Bari. Planen är att produktionen ska dra igång till sommaren 2022. Fabriken blir den största anläggningen i Europa för tillverkning av tunnfilmssolceller.

Som en del av det nämnda kontraktet – men oberoende av den överenskommelsen – ska Midsummer Italia köpa upp till 50 000 kvm plåttak från Medacciai för tre miljoner euro om året under fem år. Plåttaken ska säljas tillsammans med de egna solpaneler på den italienska marknaden. Detta leverantörsavtalet är inte bindande för någon part, och priserna kan komma att ändras.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)