Artificiell intelligens har blivit ett så stort och brett forskningsområde på Luleå tekniska universitet att det behöver styras upp med en egen vicerektor. Jobbet går till Marcus Liwicki, professor i maskininlärning på Institutionen för system- och rymdteknik.
Birgitta Bergvall-Kåreborn |
– Att tillsätta en vicerektor för tillämpad AI signalerar såväl internt som externt, att universitetet betraktar det här ämnet som mycket viktigt, förklarar Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn i ett pressmeddelande.
Marcus Liwickis nya titel är ”vicerektor för tillämpad AI”.
Marcus Liwicki |
– Vi ska attrahera nationell och internationell finansiering och spela en nyckelroll när det gäller att locka framstående AI-forskare och innovatörer norrut, säger han.
AI-forskning bedrivs på flera institutioner och tillämpas inom såväl robotik och gruvdrift som hälsa, entreprenörskap och underhållsteknik.
Här finns både grundläggande och tillämpad AI. Här finns hundratals forskare som tillämpar AI i sina egna forsknings- och innovationsprojekt.
Forskningen bedrivs i nära samverkan med drygt hundra partners från industrin. Universitetet hoppas kunna inleda ytterligare samarbeten inom AI och kommer att erbjuda specialiserade masterprogram inom området.
Universitetet har idag en civilingenjörsutbildning i tillämpad AI och ett internationellt masterprogram i tillämpad AI.
Luleå tekniska universitet disponerar ett av Sveriges största kluster av grafikprocessorer. Sådana har varit av grundläggande betydelse för det genombrott inom AI-området djup maskininlärning som skedde under 10-talet.
39-årige Marcus Liwicki är född i Berlin och disputerade 2007 vid University of Bern i Schweiz med en avhandling om automatiserad handstilsigenkänning. Han har belönats med bland annat CEBIT:s innovationspris, Young Investigator Award och Nordeas vetenskapliga pris, och har listats som en av de 50 mest inflytelserika AI-forskarna i världen.
Vid 29 års ålder blev han den yngste professorn i datavetenskap i Tyskland. Han är sedan 2018 verksam vid Luleå tekniska universitet, där hans forskning till stor del handlar om mönsterigenkänning. Det rör exempelvis inläsning av satellitbilder för att hitta geografiska platser på andra planeter och att lära datorer läsa handstil och analysera text.
Kommer du få någon tid över till egen forskning nu?
– Jag ska jobba femtio procent som vicerektor och femtio procent med forskning. Vi har också 25 personer i vår grupp nu – varav ytterligare en professor – och halva den gruppen är senior.