JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA får batteruppstickare

American Battery Factory (ABF) är det lämpligt valda namnet på den första amerikanska uppstickaren inom gigaproduktion av battericeller.

I Europa finns gott om gigauppstarter men den amerikanska bilindustrin har hittills hållit sig till modellen att den tar hjälp av  asiatiska batterijättar när den bygger gigafabriker.

Nu finns en renodlad batteriuppstickare även i USA. Företaget kommer att bygga ett flertal batterifabriker som var och en kommer att  ha mellan 300 och 1000 kvalificerade anställda.  

ABF ska använda den allt populärare batterikemin LFP (litiumjärnfosfat – billigare och robustare men med lägre energidensitet). Företagets LFP-celler ska klara 10000 laddcykler och ha en livslängd mellan 20 och 30 år.

ABF ska tillverka battericeller för batterilager och för en lång rad av fordonstyper som räknas upp, från cyklar till jordbruksmaskiner. Men den allra största tillämpningen för litiumjonbatterier saknas faktisk: elbilar. 

Elektroniktidningen har frågat varför, utan svar ännu.

Elbilar står för den volymmässigt största efterfrågan på litiumjonbatterier och intresset för LFP växer starkt inom elbilar just nu, trots deras lägre energidensitet, bland annat efter att patenthinder försvunnit. 

Under kommande månader kommer ABF att annonsera sina första partnerskap bland annat med tillverkare som ska använda battericellerna (prismatiska) i batteripack och energilager.

Ordförande för ABF är Zhenfang ”Jim” Ge, som ska vara kunnig i den kinesiska batteribranschen.

Zhenfang ”Jim”
Ge

– Allteftersom vårt nätverk av fabriker växer, kommer det att hjälpa USA komma till rätta med de förluster av arbetstillfällen som som nedstängningen av nära 66 000 amerikanska produktionsanläggningar lett till genom de senaste årtiondena.

– I slutänden hjälper vi till att göra det möjligt för USA och världen att övergå till 100 procent förnybar energi. Utan batterier är det inte möjligt att övergå till en helt grön ekonomi.

Även ett amerikanskt energioberoende och lokala ekosystem är målsättningar han framhåller.

Teknikchef är en doktor i elektrokemi, James Mosby,  närmast rekryterad från Panasonics och Teslas tillverkning  i Nevada i världens första gigafabrik. Han har tidigare konstruerat såväl celler som batterier och produktionsprocesser för Panasonic, Saft och Viz.

ABF grundas av Lion Energy, en tillverkare och leverantör av batterier, solenergiprodukter och system i Utah. Årsomsättningen ligger på fem miljoner dollar, företaget har 50 anställda och säljer produkter och tar uppdrag för såväl privatpersoner som myndigheter och företag.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)