JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina får inte köpa amerikanska superchip

Nya amerikanska exportregler stoppar Nvidia och AMD från att sälja sina senaste superdatorchip till Kina. 

Stoppet är inte oväntat. Tidigare år har superchip från Intel drabbats av samma säljstopp. Det har kostat Intel hundratals miljoner dollar i utebliven försäljning.

Det nya förbudet annullerar beställningar som är värda 400 miljoner dollar för Nvidia. Företaget har inte gett upp utan hoppas kunna utverka undantag. Uppskattningsvis en tiondel av Nvidias superchip säljs till Kina.

USA har en etablerad strategi att hindra Kina från att kunna använda den mest avancerade elektroniken. Det uttalade syftet är att den inte ska kunna användas militärt.

Förbuden gäller export av färdiga produkter som processorer och kort, men även teknik som används för att konstruera och tillverka avancerad elektronik.

Kina kallar förbuden för en teknikblockad.

De nu aktuella förbuden gäller Nvidias processorer A100 och H100, liksom AMD:s Instinct MI250. AMD MI100 ska däremot inte drabbas, tror AMD, enligt nyhetsbyrån Reuters,

Som svar på USA:s bojkotter utvecklar Kina egna processorer i äldre tillverkningsteknik. Det har gått överraskande bra. Kina har de idag snabbaste superdatorerna och var bland annat först med att passera drömgränsen på en triljon beräkningar per sekund. 

Kinesiska Biren rapporterade i början av augusti att det hade en superprocessor med högre prestanda än den förbjudna H100 för vissa beräkningsuppdrag. Det kan vara sant.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)