JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA utmanar EU att subventionera mer

USA:s frikostiga subventionsprogram lockar nu även Volkswagen att prioritera batterifabriker i USA före EU. Och USA ber inte om ursäkt – utmanar iställer EU att bjuda över.

Med hjälp av ett gigantiskt subventionsprogram försöker USA skapa ett eget batteriekosystem. I oktober förklarade sig svenska Northvolt frestad att prioritera upp USA och ned Europa. Nu deklarerar VW att det tänker likadant.

Även Tesla har tidigare deklarerat att det gör omprioriteringar.

Frågan om att prioritera upp USA har rimligen varit uppe på samtliga styrelsemöten på samtliga företag med internationella ambitioner inom batteriekosystemet – inte bara cellfabriksbyggarna – sedan oktober när USA:s regering presenterade Inflation Reduction Act (IRA).

I Europa skissas det just nu på ett 60-tal battericellsfabriker. Dessutom finns lika omfattande byggplaner från underleverantörer i hela näringskedjan.

Flera av de europeiska aktörerna hade konkreta planer för USA redan innan IRA. I stort sett alla de stora asiatiska batteritillverkarna har planer för både USA och EU och efter IRA har de ökat takten i USA.

Beloppet som nämns för IRA-satsningen är 3,7 biljoner kronor, och det är alltså bara den summa som USA:s regering själv pytsar in i det vardande ekosystemet.

Enligt USA:s energimister Jennifer Granholm har fler än 100 företag i batteribilsekosystemet annonserat investeringar i USA sedan IRA-lagen antogs i oktober.

Och det är inget hon tänker be EU om ursäkt för.

Jennifer Granholm

– Vi är inte ute efter ett handelskrig eller nåt sånt, säger USA:s energimister Jennifer Granholm.
 
– Kom igen, bara! Ni borde göra likadant. Se det som en liten tävling i all vänskaplighet.

EU kommer att svara på IRA-satsningen och alla nämnda aktörer avvaktar ivrigt hur det svaret kommer att se ut.

EU har kommit så långt som till att öronmärka fonder för en stor omställningssatsning. De pengarna ska precis som i USA inte bara gå till batteriekosystemet utan även till andra delar av energiomställningen, som solcellsproduktion. 

EU har även sänkt kraven för att tillåta statsstöd. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)